Koop je tweedehands games? Dan riskeer je straks een ban van Nintendo
De nieuwe flashkaart voor de Switch is slecht nieuws voor Nintendo - maar ook tweedehands gamekopers lopen gevaar.
Er komt een flashkaart voor de Nintendo Switch. Dat is slecht nieuws voor Nintendo, dat zal vrezen voor een opmars in piraterij, maar ook voor Switch-eigenaren die hun games tweedehands kopen: er dreigt een situatie waarbij zij onterecht door Nintendo van online diensten geschorst zullen worden.
Met een abonnement kun je de nieuwsbrief steunen. Een kleine (eenmalige) donatie op Petje Af wordt ook gewaardeerd!
Deze editie van Gamepraat telt 1.192 woorden en neemt vijf minuten van je tijd in beslag. We trappen af!
De Nintendo Switch-flashkaart
Nintendo weet als geen ander dat een flashkaart slecht nieuws is. De komst van zo’n kaartje voor de Nintendo DS zorgde er volgens onderzoekers voor dat DS-games vijftig procent minder verkocht werden in Europa, omdat games wereldwijd illegaal werden gedownload om met bijvoorbeeld een R4-kaart te worden gespeeld.
Sinds het DS-debacle heeft Nintendo zijn beveiliging opgeschroefd, waardoor het bij de Nintendo Switch buitengewoon lang duurde tot zo’n kaartje op de markt kwam. Toch is dat moment nu gekomen: een groep ontwikkelaars is er in geslaagd om met gespecialiseerde hardware een Nintendo Switch-cartridge te simuleren.
De makers van deze flashkaart zijn stellig op hun site: het apparaat is bedoeld om je eigen backups van Switch-games te spelen, niet om illegaal gedownloade games op te zetten. Toch is het apparaat hiertoe in staat. Het lijkt onvermijdelijk dat dit apparaat onwijs veel verkocht zal worden en mensen hun games weer van het internet gaan downloaden.
Voor Nintendo is dat uiteraard slecht nieuws, in de laatste jaren van de Switch zal de softwareverkoop mogelijk dalen door dit nieuwe apparaat. Komende maanden ontstaat vermoedelijk een kat-en-muisspel tussen het gamebedrijf en de flashkaartmaker, waarbij Nintendo probeert gebruik van de gadget via software-updates te blokkeren.
Gevaar voor tweedehands kopers
Maar er is nog een groep die hierdoor getroffen kan worden: de koper van tweedehands Switch-games. Die zijn er veel, winkels als Nedgame en Game Mania hebben schappen voor tweedehands titels die je vaak voor een zachter prijsje kunt halen.
Iedere Nintendo Switch-game heeft een uniek serienummer. Nintendo gebruikt deze om mogelijke piraten op te sporen: als een piraat de game koopt en de ROM-bestanden online zet zodat anderen zijn kopie kunnen spelen, gebruiken al die gamers hetzelfde serienummer op de online diensten van Nintendo - en kan Nintendo alle gebruikers die dat doen schorsen. De enige manier waarop één uniek serienummer door meerdere mensen tegelijk kan worden gebruikt, is immers als mensen een illegaal gedownload kopie spelen.
Die maatregel bestaat al langer en heeft tot dusver weinig onterechte slachtoffers gemaakt. Het is ook waarom Switch-piraten games vaak zonder wifi spelen.
De nieuwe flashkaart verandert de situatie. Het apparaat gaat gepaard met een zogeheten dumper-gadget. In dat apparaat stop je games die je in de winkel hebt gekocht, waarna op een aangesloten computer het ROM-bestand wordt gedownload. Deze kun je dan op je flashkaart zetten zodat je jouw legitiem gekochte kopie van de game kunt spelen. Een goed idee en een manier waarop het apparaat voor iets anders dan piraterij gebruikt kan worden, maar het werkt ook ander soort gedrag in de hand.
Het wordt kinderlijk simpel om een game nieuw in de winkel te kopen, de bestanden op je computer te zetten en de originele cartridge binnen de garantieperiode weer bij de winkel in te leveren. Die winkel zal de geretourneerde cartridge vaak tweedehands proberen opnieuw te verkopen. Als jij die game tweedehands koopt en de flashkaartbezitter tegelijkertijd met jou online probeert te spelen, kan dat ertoe leiden dat Nintendo jullie allebei schorst.
Dat is slecht nieuws voor Switch-spelers en voor de winkels die afhankelijk zijn van tweedehands verkoop. Nintendo zal dit probleem geheid ook zien, maar wordt hierbij in een hoek geduwd: als ze hun strenge beleid tegen dubbele serienummers niet handhaven, zouden ze gamepiraten het leven makkelijker maken.
Uiteraard is het nog afwachten hoe wijdverspreid dit probleem ook zal zijn. Maar wil je op geen enkele wijze een schorsing door Nintendo riskeren? Dan kun je straks het beste je games nieuw of digitaal kopen. Voor Nintendo stiekem best goed nieuws: daar verdienen ze immers meer aan.
Indiana Jones is gelukkig geen Uncharted
Microsoft had deze week een Xbox Developer Direct met daarin hun opkomende consolegames. De belangrijkste daarbij was zonder twijfel Indiana Jones, waarvan de eerste gameplaybeelden nu getoond zijn.
Onverwacht is de keuze voor een eerstepersoonsperspectief, maar ik denk dat dit om twee redenen een goed idee is:
- De game wordt gemaakt door Bethesda-studio MachineGames, vooral bekend om de Wolfenstein-games en andere FPS-games. Laat die lekker doen waar ze het beste in zijn.
- De vergelijking is snel gemaakt met Uncharted - je weet wel, de gamereeks die ooit groot werd door Indiana Jones na te apen. Door een ander perspectief te kiezen, zorgt MachineGames ervoor dat dit inherent een ander soort spel wordt.
Ik heb er in elk geval zin in! En Troy Baker doet een verrassend goede Harrison Ford-imitatie. De game verschijnt later dit jaar.
Nog meer bij Xbox
Minder groot dan Indiana Jones, maar zelf was ik blij met de eerste gameplaybeelden van Visions of Mana. Een vervolg op één van mijn favoriete Super Nintendo-games.
Avowed, de nieuwe rpg van Obsidian Studios, ziet er leuk en uniek uit. Het ziet er Bethesda-achtig uit, maar ervaring leert dat Obsidian die formule zelf stiekem beter hanteert dan de oude meester.
Hellblade II komt op 21 mei. Opmerkelijk bij de presentatie: ze zeiden specifiek dat dit een 'korter spel wordt' waarin ze vooral doen wat ze goed vinden werken. En hij komt alleen digitaal uit. Voor kleine games allang vanzelfspreken, maar AAA-games als deze zijn vaak nog wel schijfjes voor.
Deze week gepubliceerd
- Eerder deze week op Gamepraat: de grote verhuizing! Voortaan lees je deze nieuwsbrief op een zelfgehoste plek. Hier lees je waarom.
- Ik was bij Samsung om de nieuwe S24-telefoons te bekijken. De AI-strijd barst nu serieus los bij telefoonmakers.
- In de nieuwste Spelkost voorspelden we de grote Xbox-plannen en doken we in luisteraarsvragen.
Verder interessant
- De afgelopen week was speedrun-marathon Awesome Games Done Quick. Mijn favoriete run was die van Peanut Butter, een hond die een game op stream uitspeelde.
- Palworld, die rare Pokémon-game met pistolen, lijkt bij zijn early access een groot succes. De servers liggen door de vele aandacht vaak plat.
- Het embargo op reviews voor The Last Of Us Part 2 verliep deze week. Voor reviewers wereldwijd een gekke situatie: want moet je een update voor een spel uit 2020 nu al los gaan recenseren? En zo ja, geef je er dan een cijfer aan? Op het moment scoort hij een 90 op Metacritic, ik vermoed grotendeels omdat recensenten zich op de kern van het origineel baseren bij de becijfering.
- Uit een meta-analyse van wereldwijde onderzoeken blijkt dat gamers vaak het geluid te hard hebben aanstaan en daarmee gehoorschade riskeren. Externe factoren spelen ook een rol: in Aziatische gamingcafe's zou vaak veel omgevingsgeluid zijn wat voor problemen zorgt.
Tot de volgende!