ZombiU

ZombiU

Het voorbeeld voor toekomstige Wii U-spellen.

đź’ˇ
Deze review verscheen eerder op Bright.

Nintendo heeft met de Wii U weer een nieuwe spelcomputer uitgebracht. Traditiegetrouw komen de beste nieuwe games uit Nintendo’s eigen keuken, maar ditmaal lijkt het tegendeel waar: Ubisoft’s ZombiU weet de nieuwe controller van Nintendo op zo’n bijzondere manier te gebruiken, dat we alleen maar enthousiast kunnen worden van de toekomstplannen van andere ontwikkelaars.

Het sleutelstuk van de Wii U is de nieuwe controller, met in het midden een tablet waarmee je allemaal extra dingen kunt doen of bekijken tijdens het spelen van een spel. ZombiU is echter het eerste Wii U-spel dat de controller behandelt als een voorwerp in de spelwereld. Je bent een overlevende tijdens de zombie-apocalypse en vindt al snel een gelijkvormige tablet die je extra informatie biedt tijdens je overlevingstocht. De tablet behelst een kaart, een scanner maar ook een communicatiemiddel. En met vooral dat laatste weet de game je te overtuigen een echt object uit de fictieve spelwereld vast te houden: word je gebeld door een ander personage, dan komt de stem enkel uit de speakers van de controller.

De informatie die op je controller wordt getoond, kan je leven redden. Nog belangrijker dan in andere games, aangezien je dood in ZombiU permanent is. Je staat daarna op met een totaal ander personage, zonder alle voorwerpen die je tijdens je eerdere voortgang hebt verzameld. Wel kun je achter je eerdere zelf aan, die nu als zombie met zijn gevulde rugzak door de spelwereld loopt. Helemaal vertrouwen op de tablet kan echter nooit: de kaarten van de spelwereld krijg je pas zodra je camera’s hebt gehackt en zelfs dan zijn ze nog niet alomvattend.

Je kunt op de kaart scannen naar zombies bij jou in de buurt, maar deze scanner maakt geen onderscheid tussen levensvormen. Zo zul je soms voor een deur staan, denkend dat er vijf ondoden op je staan te wachten, om er vervolgens achter te komen dat er enkel vijf ratten rond een prullenbak zaten te snoepen. Het zorgt ervoor dat je niet teveel vertrouwt op de technologie die je in handen hebt, maar ook je eigen gezond verstand blijft gebruiken - en dat je constant op je tenen blijft lopen.

Conclusie

ZombiU is wat ons betreft het schoolvoorbeeld van wat er allemaal met de nieuwe Wii U-controller kan. Omdat de controller aanvoelt als een object uit de spelwereld, is het makkelijk om je verbonden te voelen met de gebeurtenissen op het scherm. Tegelijkertijd zet de game je constant op het verkeerde spoor, door je niet alle informatie te geven. Daar zijn we alleen maar blij mee: horrorgames zijn al te vaak niet spannend meer.

Prijs: â‚¬55
Platform: Wii U