Wat je moet weten voor je Dragon Ball FighterZ speelt

Pareren, je personage leren, je team samenstellen en meer.

Wat je moet weten voor je Dragon Ball FighterZ speelt

Op vrijdag 26 januari verschijnt Dragon Ball FighterZ. Goed nieuws voor vechtgameveteranen, maar vermoedelijk zullen ook nieuwkomers zich in het genre mengen. Hoe bereid je jezelf dan voor op deze game?

💡
Dit artikel verscheen eerder op Gamer.nl.

1. Weet hoe je personage werkt

Ieder personage in Dragon Ball FighterZ speelt net iets anders. De één heeft een superaanval die projectielen de lucht in schiet, terwijl de ander na een specifieke aanvalscombinatie de tegenstander naar de andere kant van het level slaat. Het is wellicht voor de hand liggend, maar leer je personage kennen en je hebt een voordeel ten opzichte van ongeïnformeerde spelers.

We kunnen pretenderen dat wij ieder personage tot in detail kunnen beschrijven, maar er zijn online al vrij uitgebreide gidsen verschenen die een ontzettend goede uitleg verschaffen. Vechtgamesite Eventhub (Dragon Ball FighterZ moves, characters, combos and frame data) heeft een overzicht van alle knoppencombinaties voor speciale aanvallen per personages. Wil je iets meer de diepte in, dan heeft YouTuber Maximilian Dood van de meeste personages video's gemaakt waarin hij combo's en strategieën bespreekt.

2. Zo pareer je 'goedkope' aanvalstactieken

In de begindagen van Dragon Ball FighterZ loop je online geregeld spelers tegen het lijf die 'goedkope' tactieken hanteren om proberen te winnen. Gelukkig kun je deze strategieën makkelijk pareren door de juiste aanvallen te gebruiken.

Sommige spelers gebruiken hun 'super dash' achter elkaar. Bij deze aanval racet een tegenstander op je af, om vanaf de andere kant van het level een klap te geven. Dit is een vrij simpele aanval die met de rechtertrekker uitgevoerd kan worden en ongeacht de afstand op een vijand afsnelt, waardoor hij makkelijk te omzeilen lijkt. De realiteit is gelukkig anders: druk op ↓ + ● op de PlayStation 4 of ↓ + B op de Xbox One en je doet een uppercut, die altijd een hogere prioriteit heeft dan de super dash. Met andere woorden: als beide aanvallen tegelijkertijd worden gedaan, wint jouw uppercut altijd.

Dan zijn er de tegenstanders die herhaaldelijk ki-aanvallen blijven gebruiken. Je krijgt een reeks energiebollen naar je toegeworpen terwijl de tegenstander veraf staat. Daar kan de hierboven besproken super dash weer bij van pas komen. Die kan recht door de ki-aanvallen heenvliegen, waardoor je de afstand tussen jou en je vijand in één keer kunt overbruggen. Druk simpelweg op R2 bij de PlayStation 4 of RT op de Xbox One.

3. Let op de energiebalken

Aan de onderkant van het scherm staat een energiebalk die maximaal zeven keer gevuld kan worden. De balk vult naarmate je vecht, of kan met de hand worden opgeladen met ■ + x (PS4) of X + A (Xbox). Je gebruikt deze energiebalk voor het uitvoeren van bepaalde superaanvallen, maar ook voor een aantal subtielere tactieken. Met ▲ + ● (PS4) of Y + B (Xbox) kun je bijvoorbeeld in één keer achter je vijand teleporteren om een klap uit te delen, in ruil voor een enkele balk.

Een belangrijk onderdeel van gevechten is wanneer je jouw energie inzet en wanneer je deze opspaart. Dat niet alleen: de energie van je tegenstander laat ook zien waar deze toe in staat is, wat bepaalt of dit het juiste moment is om aanvallend of juist verdedigend te spelen. Leer om die energiebalken met je ooghoeken in de gaten te houden, zodat je daar effectief op kunt inspelen.

4. Denk na over je team

Dragon Ball FighterZ is een 3 versus 3-game, waarbij je het met een team opneemt tegen de ander. In het begin kies je wellicht je drie favoriete Dragon Ball-personages, maar het is slim om op termijn na te denken over wie bij elkaar werkt.

Je kunt teamgenoten met een druk van de knop een snelle, speciale aanval laten uitvoeren. Al deze aanvallen zijn net anders, waardoor het loont om er eentje te kiezen die aansluit op een aanvalstechniek. Speel je met een personage dat slecht is opgewassen tegen luchtaanvallen? Kies dan een teamgenoot die een vijand uit de lucht kan blazen.

Geen idee welke teamgenoot goed aansluit op je favoriete vechtersbaas? Probeer dan communities op bijvoorbeeld Reddit in de gaten te houden. Daar zullen de beste tactieken in de komende weken vermoedelijk aan bod komen.

5. Oefen geregeld

Je kunt je dagenlang inlezen over hoe je personage werkt, een slimme teamcombinatie bedenken en de slimste strategie ontdekken, maar uiteindelijk is één ding het belangrijkst: oefening. In vechtspellen moet je in een fractie van een seconde de juiste beslissingen maken of de beste aanvallen uit je vingers toveren. Je moet een punt bereiken waarop je niet meer nadenkt over hoe je een aanval uitvoert, maar dit van nature gebeurt.

Een uitgebreide trainingsmodus biedt hier de perfecte omgeving voor. Tegenstanders staan hier stil, levensbalken worden constant weer aangevuld en je kunt de nodige parameters aanpassen. Zo kun je tot in den treure oefenen met je personages. Het kan uren duren totdat je jezelf een beetje kan meten met de top, maar wat dat betreft zijn vechtgames net als vechtsport: er kan er maar één de beste zijn.