Wat is er anders in Dragon Ball FighterZ op de Switch?

Is een draagbare Super Saiyan je geld waard?

Wat is er anders in Dragon Ball FighterZ op de Switch?

Ruim een halfjaar nadat Dragon Ball FighterZ voor de PlayStation 4, Xbox One en pc verscheen, is het vechtspel ook op de Nintendo Switch verkrijgbaar. Hoe anders is deze port - en is het slim om hem nog een keer te kopen?

💡
Dit artikel verscheen eerder op Gamer.nl.

Dragon Ball FighterZ is misschien wel de beste fighter van dit jaar. Ontwikkelaar Arc System Works heeft met wat slimme trucs de Unreal Engine 4 zo weten aan te passen, dat een gevecht in de game er ook echt uitziet als een aflevering van de gelijknamige animatieserie. Dat wist de ontwikkelaar te combineren met een toegankelijk maar diepgaand 3 versus 3-systeem, waarover je meer kunt lezen in onze review.

De Nintendo Switch-versie van het spel is qua inhoud nagenoeg gelijk aan het origineel, maar er zijn toch een paar puntjes waar je rekening mee moet houden. Het gaat om het volgende.

Iets ruwere randjes

FighterZ op de Switch is een technisch hoogstandje. De game ziet er nagenoeg hetzelfde uit als het spel op de pc, Xbox One en PS4, met een resolutie van 1080p en 60 frames per seconde. Vooral dat laatste is van fundamenteel belang in een vechtspel, waarbij het tellen van frames op hoog niveau een belangrijk onderdeel is.

Leg je beide games naast elkaar, dan zie je echter wel een paar kleine verschillen. De Switch-game maakt iets minder gebruik van anti-aliasing, waardoor de randjes van de 3D-modellen ietsje karteliger zijn. Het is een klein verschil dat vooral opvalt wanneer je op de tv speelt - in handheldmodus speelt de game gewoon op 720p. Maar als je koste wat kost voor de mooiste versie van het spel wil gaan, dan vind je die niet op de Nintendo Switch.

Dragon Ball FighterZ

Langere laadtijden

Leg je FighterZ op de PS4 en Switch naast elkaar, dan valt op dat de Switch-versie van de game overwegend langere laadtijden heeft. Een gigantisch bezwaar is het niet - gevechten zijn alsnog binnen een seconde of dertig ingeladen - maar je zit toch iets langer met je duimen te draaien bij het spelen op de Switch.

Bij onze laadtijdtest gebruikten we gedownloade versies van beide games, dus het kan zijn dat de discversie op de PS4 of Xbox One iets langer laadt.

Dragon Ball FighterZ

De vierpuntdruktoets

Hoewel de game op alle spelcomputers hetzelfde wordt bediend, heeft de Switch-versie een hardwarematig verschil: de vierpuntdruktoets.

Wie fighters niet speelt met een stick, kiest al snel voor de vierpuntstoets op de controller. Dat is immers de snelste methode om kwartcirkels en andere knoppencombinaties in te voeren. En de Joy-Cons van de Nintendo Switch hebben in plaats van een traditionele plusknop vier losse toetsen.

Het betekent dat je op de Switch iets meer handigheid nodig hebt om een diagonale input in te voeren, en dat er ook iets meer druk op je vinger komt te staan. Je duim zit immers vaak in het 'gat' tussen de knoppen in. Voor casualgebruik geen bezwaar, maar hardcorespelers zullen extra eelt moeten kweken.

Dat kun je proberen op te lossen met een onofficiële Joycon van Hori of de officiële Pro Controller, maar dan moet je wel bereid zijn om een paar euro extra uit te geven.

Draagbaarheid

Een vanzelfsprekend punt dat we toch willen maken: de Switch-versie van FighterZ is draagbaar, waardoor je hem makkelijker overal kunt spelen. Hoewel je kunt proberen de andere consoleversies met streaming op bijvoorbeeld een Vita te spelen, ben je daarbij vaak beperkt tot je eigen huis - en moet je vertragingen tolereren die vechtspellen vaak onverdraagzaam maken. Wat dat betreft is de Switch-game de beste optie om op de wc, in de bus of in bed te spelen.

Dlc niet inbegrepen

En dan is er nog een pijnlijk feit voor iedereen die overweegt om FighterZ een tweede keer te kopen. De Switch-versie is exact de game die in februari verscheen en heeft dus ook niet alle extra personages die als downloadbare content zijn verschenen. Je zult dus zowel de game als een seizoenspas moeten kopen, mits je toegang wil hebben tot het volledige vechtersrooster.

Dan heb je wel alle dlc die op pc, PS4 en Xbox is verschenen - de game ligt niet achter op zijn voorgangers. Maar het kan de aanschaf toch weer een stukje duurder maken.

Wat nu?

Heb je Dragon Ball FighterZ al op een andere console, dan is dit bekend terrein. De verschillen zijn vooral klein, en de bijkomstigheid van een draagbare versie van de game is het voornaamste voordeel. Verwacht hier niks wat je niet eerder op andere consoles hebt gezien.

Dat haalt niet weg dat dit een ijzersterke port is. Wie de game voor het eerst koopt, heeft weinig zwaarwegende redenen om niet voor de Switch te kiezen. En dat is voor zo’n mooi ogende game toch best bijzonder.