Toki Tori 2

Toki Tori 2

Mysterieus puzzelspel van Nederlandse bodem.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

Toki Tori 2 is een downloadgame voor de Wii U afkomstig van Nederlandse bodem. Bijzonder, aangezien de Wii U op het moment van schrijven nog niet absurd veel spellen heeft die je in Nintendo's 'app store' kunt downloaden. Daarmee weet ontwikkelaar Two Tribes de aandacht op zich te vestigen - aandacht die ze kunnen gebruiken om een aantal niet conventionele spelideeën aan een flink publiek te laten zien.

In Toki Tori 2 bestuur je een geel kuikentje dat op pad gaat. Een simpelere verhaalbeschrijving hebben we zelden gegeven, maar het vat de essentie van Toki Tori perfect samen. De game wordt namelijk niet voorgegaan door filmpjes om het verhaal mee uit te leggen of een dialoog in de game terwijl je rondloopt. Je wordt gewoon in de spelwereld gezet, waarna je maar uitvogelt hoe je beweegt van spelscherm naar spelscherm.

Voor dat rondlopen heb je drie middelen: je loopt met de analoge stick, fluit met de ene knop en stampt op de grond met de ander. Opties die in iedere situatie weer een andere functie kunnen hebben. Zo gebruik je soms je fluitje om een beest jouw kant op te lokken, zodat je op zijn rug kunt staan en over een gat kunt springen. Andere keren gebruik je het gefluit juist om een vogeltje na te zingen en te teleporteren. Stampen wordt gebruikt om stenen te breken, maar ook om bijvoorbeeld diertjes bang te maken.

Je gele kuiken in Toki Tori 2 kan één ding niet: springen. De hele game is dan ook zo ontworpen dat je met omwegen alsnog op dat hoge platform terechtkomt. Zo moet je al snel met je gestamp een hapje op de grond krijgen voor een kikker, zodat je hem met een stamp op de grond kunt laten hikken - en hij een luchtbel jouw kant opschiet waarmee je verder vliegt.

Toki Tori 2 legt uit door je dingen te laten doen, waardoor je niet gevangen zit in dialoogvensters of grote uitlegborden in het spel. Hierdoor geeft de game je een gevoel van ontdekking dat in moderne spellen steeds minder aanwezig is. Dat is op sommige momenten leuk en uitdagend, maar de game kan je in sommige situaties ook verwarren. Zo zal het bijvoorbeeld even duren totdat je doorhebt wat je aan de gouden glinsterdingen in de lucht hebt.

Conclusie

Toki Tori 2 is een puzzelspel dat je verrassend weinig bij de hand wil houden. Hierdoor voelt het aan alsof de game daadwerkelijk geheimen bevat die je met veel werk kunt ontdekken. Dat daar af en toe wat verwarring mee gepaard gaat, vind ik niet heel erg. Een spel waar we als Nederlanders trots op mogen zijn.

Platform: Wii U
Prijs: € 14,99