Tales of Xillia

Het snelste gevechtssysteem in een Japans rollenspel ooit.

Tales of Xillia

Tales of Xillia is misschien een Japans rollenspel, maar bij het zien van de gevechten tegen monsters en andere bazen zul je al snel denken dat je een vechtspel voorgeschoteld krijgt. De game combineert een snel gevechtssysteem waarbij jouw reflexen belangrijk zijn, namelijk met een uitgebreid statistiekensysteem. Dit betekent dat jij je aanvallen op het juiste moment moet uitvoeren, maar ook moet weten wanneer je opzij moet springen en een combo aan elkaar kunt rijgen.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

Spelers van eerdere spellen in de Tales-serie zal dit gevechtssysteem bekend voorkomen, maar dit nieuwe deel voelt gecompliceerder en ook een stuk slimmer. Waar je in eerdere games drie gewone aanvallen kon doen om de combo af te maken met een 'speciale' vaardigheid, kun je in Xillia vier vaardigheden gebruiken om je eigen combo te maken. Dit betekent dat je met de ene aanval je vijand lanceert, met de ander achter hem aangaat en hem met weer een ander terug de grond in slaat.

Dit combosysteem wordt nog gecompliceerder in combinatie met andere personages in je team. Bij bepaalde aanvallen is er een kans dat je de vaardigheid van een teamgenoot kunt combineren, waardoor je een sterkere combo-aanval uitvoert. Ook deze kan in bepaalde omstandigheden weer aan andere combo-aanvallen gehangen worden.

Als dat gecompliceerd klinkt, dan is dat te wijten aan de game: door het ene gecompliceerde systeem te hangen aan een ander gecompliceerd segment, vormt de game een diepgaande en in het begin wat verwarrende gevechtssimulator. Zodra alles went is dat echter ontzettend fijn: door slim al je aanvallen te combineren kun je immens sterke vijanden verslaan, door op exact het juiste moment de juiste knoppen in te drukken.

Conclusie

Tales of Xillia is een Japans rollenspel met een heel interessant gevechtssysteem. Er is een leuk verhaal met wat Japanse cliché's, die een stuk leuker zijn dan verwacht door de vele optionele dialogen tussen personages, maar over een jaar zullen alleen de gecompliceerde gevechten in deze game je zijn bijgebleven.