Street Fighter X Tekken

Twee zeer bekende vechtgames fuseren tot een spel dat meer op het eerste dan het laatste lijkt.

Street Fighter X Tekken

Hoewel Street Fighter nog steeds koning lijkt in vechtspelland, was Tekken misschien wel het spel dat de gigant eventjes in de hoek wist te duwen. Street Fighter was rond de komst van de Playstation een reliek uit de tijd van 2D-spellen, iets waar het driedimensionale Tekken flink op innoveerde. Beide spellen groeiden uit tot diverse spellen: Tekken maakte volop gebruik van de gameplay-mogelijkheden die 3D met zich meebracht, terwijl Street Fighter doorevolueerde op een vertrouwde formule. Beide zijn inmiddels niet meer weg te denken, waardoor een vriendelijke rivaliteit in Street Fighter X Tekken nu ook prima kan.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

Street Fighter X Tekken is grotendeels door Capcom ontwikkeld. Het gevechtsrooster bevat personages uit zowel Tekken als Street Fighter, maar deze zijn allemaal in Street Fighters cartoony stijl nagebootst. Gevechten vinden plaats tussen duo’s van vechters, waartussen je op commando kunt wisselen wanneer je huidige personage te weinig energie overheeft om verder te gaan. Het zorgt voor een interessante dynamiek waarbij je van gehele speelstijl moet wisselen om kans te maken op een comeback. Een systeem dat in Capcoms hectische Marvel vs. Capcom-reeks ook aanwezig is, maar door het rustigere tempo meer tactiek vereist. Hoewel gevechten alsnog een stuk sneller zijn dan in Street Fighter.

Voordat een gevecht begint kun je een aantal speciale voorwerpen aan je personages koppelen om hun parameters te verhogen of verlagen. Een systeem met ruimte voor verrassend veel diepgang: zo kun je een langzaam personage een snelheidsboost geven, of juist zijn sloomheid behouden zodat je in iets anders kunt investeren. Klein nadeel: deze voorwerpen zijn ook als downloadable content verkrijgbaar, waardoor het voor ongeduldige spelers mogelijk is om zich een weg naar boven te kopen.

Conclusie

Street Fighter X Tekken is een geslaagde fusie tussen twee spelwereld, die eigenlijk meer als een mix tussen Street Fighter en Marvel vs. Capcom speelt. De mogelijkheid om met twee personages in een team te vechten biedt verrassend veel variatie, zonder de chaos die veel andere teamvechters met zich meebrengen. Oh, en het is natuurlijk gaaf om het als Street Fighters Ryu tegen Tekkens Jin te vechten.

Prijs: €60
Platform: Playstation 3, Xbox 360