Stellar Blade is voer voor gamergaters

Stellar Blade is voer voor gamergaters

Het Koreaanse Stellar Blade doet oude Gamergate-ruzies op sociale media herleven, wat ons met de vraag achterlaat: kunnen we het online nog wel hebben over omstreden keuzes in games?

Verder deze week het einde van mega-uitgever Embracer, dat wordt opgesplitst in drie bedrijven. Een truc om de organisatorische rellen bij het bedrijf op te lossen waarbij misschien wel de meest succesvolle partij wordt opgezadeld met de schulden.

Deze editie van Gamepraat telt 789 woorden en neemt vier minuten van je tijd in beslag. Vind je dit leuk om te lezen? Neem een betaald abonnement, doneer eenmalig iets op Petje Af of stuur de nieuwsbrief door naar een vriend! Dat helpt allemaal ontzettend.

Ruzie over Stellar Blade was onvermijdelijk

Game-artiest Kim Hyung-tae is dol op vrouwen. Zoek je naar illustraties van hem, dan vind je vooral dames met grote borsten, billen in latexbroeken en jurken die weinig aan de verbeelding overlaten. In de jaren ’00 maakte hij de tekeningen voor een reeks obscure rollenspellen, nu is hij terug met een eigen studio en game die onder zijn eigen beheer is gemaakt: Stellar Blade.

Zijn stijl is meteen al bij de hoofdrolspeler duidelijk, die grotendeels naakt haar entree doet en daarna een strakke outfit krijgt die nadruk geeft aan haar rondingen. Zulke gamepersonages zijn niet nieuw, in de jaren ’90 en ’00 zagen de meeste vrouwen in games er zo uit. Maar inmiddels is dit archetype omgeruild voor een geëmancipeerder alternatief, waarbij meer nadruk ligt op persoonlijkheid. Logisch ook: vroeger wilden gamemakers vooral puberjongens over de streep krijgen, nu spelen ook veel vrouwen games.

Deze week verliep het embargo op de recensies voor Stellar Blade. Conservatieve gamers hadden zich voorbereid op een ruzie: recensenten zouden de game geen hoge score gunnen omdat ze een geseksualiseerd personage ongepast vinden. Die recensiescores vielen uiteindelijk wel mee, waardoor online op gekke wijze langs elkaar heen werd geruzied. Gamespot-recensent Imran Khan gaf het spel bijvoorbeeld een 8 en werd uitgemaakt voor een hypocriet 'die meer moet janken over racisme en seksisme'.

Boze gamers betichten recensenten van een heksenjacht op games met geseksualiseerde inhoud, terwijl dat in werkelijkheid hier helemaal niet gaande is. Stellar Blade heeft op het moment van schrijven een gemiddelde score van 82 op Metacritic, een ruime voldoende. Van de 110 recensies zijn 92 positief.

Het eigenlijke doel lijkt ook niet om inhoudelijk over de meningen van recensenten te praten: het is deel van een cultuuroorlog, waarbij keihard wordt geschreeuwd om zich af te zetten tegen progressief gedachtengoed.

Embracer is in drieën gesplitst

Al jaren gaat het moeilijk bij Embracer Games. Ooit wilde het een gigantische uitgever worden, maar na een reeks aankopen bleek dat toch lastiger dan gedacht. Er wordt daarom steeds weer gereorganiseerd, waardoor veel gamebedrijven zijn gekrompen of zelfs gesloten.

Deze week werd Embracer opgesplitst in drie losse bedrijven. Dit worden volgens de uitgever 'losse, publiek vermelde bedrijven, waardoor ieder zich beter kan richten op diens kernstrategieën.'

Het gaat om de volgende drie clubs:

  • Asmodee Group - Dit was onder Embracer eigenlijk al een eigen bedrijf, vooral gericht op bordspellen. Ze zijn het moederbedrijf van Days of Wonder, dat het immens populaire Ticket to Ride verkoopt. Dat maakt het een belangrijke geldmotor.
  • Coffee Stain & Friends - Het indie-merk, met ook een nadruk op A- en AA-games. Ook gaat Coffee Stain werken aan bijvoorbeeld smartphone-games en free-to-play-titels.
  • Middle-Earth Enterprises & Friends - De AAA-uitgever, dat gezien de naam vast een focus op Lord of the Rings-titels krijgt. Hier vallen meerdere gamestudio’s onder, waaronder het Nederlandse Vertigo Games. Dit wordt ook de beheerder van Tomb Raider.

Volgens Reuters wordt Asmodee bij de split opgezadeld met een schuld van 900 miljoen euro. Wellicht omdat ze verwachten dat Ticket to Ride die klap uiteindelijk kan opvangen, maar het riekt ernaar dat Embracer hier de gemaakte schade hoopt op te vangen door het allemaal bij één deel van de club te leggen.

Verder interessant deze week

Ik ga even met vakantie, maar over een paar weken ben ik er weer!