Reus
We kunnen eindelijk weer voor God spelen.
Het God-gamegenre lijkt te zijn uitgestorven. Een paar jaar geleden plaatste From Dust ons nog in de schoenen van een almachtig wezen, maar daarnaast leek dit bijzondere speltype stil te liggen. Jammer, want juist een game kan je laten zien met wat voor problemen zo'n God kan komen te zitten. Laat je een mensenstad het toppunt van beschaving bereiken? Of houd je ze klein om hebzucht te voorkomen?
Het verlaten spelgenre is deze maand gelukkig weer tot leven gebracht. En daar is het Nederlandse Abbey Games voor verantwoordelijk. In Reus heb je de controle over de natuur. Dit gebeurt door een paar reuzen die de aardbodem bewandelen en zo invloed op de omgeving uitoefenen. Zo kan een waterreus oceanen de wereld in roepen, terwijl een bosreus juist het vaste land van gras en bomen kan voorzien.
Je roept letterlijk continenten uit de grond, maar toch weet Reus het overzicht te behouden. De gehele game is namelijk tweedimensionaal, waardoor de aarde slechts een simpele cirkel op je scherm is. Dat oogt wat simpel, maar tegelijkertijd weet de game te verbazen met detail. Door in te zoomen zie je individuele personages rondlopen tussen huisjes, boompjes en woestijnrotsen.
Zodra je met je reuzen de basis voor de wereld hebt gelegd, zullen de meest bewoonbare gebieden worden bezet door mensendorpen. Daar begint ook gelijk het gecompliceerde segment van Reus. Ieder dorp heeft onder andere mineralen en voedsel nodig, maar heeft slechts een beperkte grond om dit op te verbouwen. Door de juiste planten, rotsen en andere objecten naast elkaar te zetten, zorg je ervoor dat stukken land zo kostbaar mogelijk worden.
Het verbouwen van het land in Reus is ontzettend diep. Zet je bepaalde planten naast elkaar, dan versterken ze elkaars effectiviteit waardoor je meer grondstoffen produceert. Lang niet alles is voor de hand liggend, maar de game heeft een uitgebreide tutorial om je door de eerste stappen te helpen. Een vereiste voor een uniek spel als Reus, maar beginnelingen zullen wellicht wat worden afgeschrikt.
Conclusie
Reus is een diepgaand, charmant en strategisch spel waar wij als Nederlanders trots op mogen zijn. Hoewel niet iedereen helemaal gek zal worden van de mogelijkheid om dorpen van grondstoffen te voorzien, biedt Reus voor de geharde gamer een uitdaging die vele uren in beslag kan nemen.