PowerA Enhanced Xbox Wired Controller

Bewijst dat budgetgamepads prima kunnen zijn.

PowerA Enhanced Xbox Wired Controller

Voor iedereen die de extra triggers onderop de Xbox Elite Controller interessant vond, maar niet diep in de buidel wilde tasten, is er nu een interessant alternatief. De PowerA Enhanced Wired Controller biedt namelijk exact deze functie voor een schijntje van de prijs.

Deze PowerA-gamepad gaat voor 30 euro over de toonbank. Voor dat geld krijg je een controller die grotendeels gelijk voelt aan Microsofts standaardaccessoire. De actieknoppen voelen iets kouder door het gebruikte materiaal, maar klikken net als we op officiële gamepads gewend zijn. De triggers maken een iets harder klikgeluid, maar voelen gelijk aan de Series X-gamepad en de analoge sticks hebben hetzelfde ruwe reliëf zodat je duimen er niet afglijden.

Niet clicky

De vierpuntsdruktoets is wel een stap achteruit. Het gebruikte plastic voelt goedkoop en aan de binnenkant zit een membraan, waardoor je niet de ‘clicky’ knoppen van Microsofts eigen gamepad hebt. Een gemis, al merk je daar vooral iets van bij tweedimensionale games. Wel een fijne toevoeging is de schakelaar vlak boven de audiopoort, waarmee je het volume van een aangesloten koptelefoon kunt aanpassen. Ook kun je hier op klikken om een verbonden microfoon te dempen.

En dan is er de achterkant, waarmee de PowerA-gamepad het grootste verschil maakt. Hierop zitten twee extra schouderknoppen (achterknoppen? ringvingerknoppen?) die je kunt koppelen aan één van de standaardtoetsen. Verbind hem met de A-knop en je kunt deze ineens indrukken zonder je rechterduim van de analoge stick te halen, wat bij sommige competitieve games een groot verschil maakt. De knoppen zijn digitaal en wat klein, maar door hun positie liggen je vingers er nagenoeg altijd perfect op.

Paar tientjes

Het zijn knoppen die je normaal gesproken alleen op luxe professionele controllers zit, zoals Microsofts eigen Elite-aanbod. Maar die controllers kosten al snel 180 euro en zitten vol met andere extra's waar wellicht niet iedereen op zit te wachten. Wat dat betreft vult PowerA een gat in de markt. Door de rest van de controller simpel te houden, biedt het bedrijf de meest nuttige Elite-functie voor een paar tientjes.

Een paar jaar geleden maakte je een grote fout door een controller van 30 euro te kopen, maar anno 2021 krijg je voor dat geld iets dat prima werkt.

Daar staat overigens wel één groot compromis tegenover: deze controller werkt alleen in combinatie met een kabel. Er wordt een snoer van drie meter meegeleverd die je voorin de Xbox kunt steken, maar een oplaadbare accu voor draadloos gebruik zit er niet in. Het betekent dat je moet gamen alsof het 2004 is. Competitieve spelers zweren er soms al bij, gezien een kabel een zo laag mogelijke latency biedt, maar voor velen is het snoer een onnodige reliek uit het verleden. De keerzijde: de standaardkabel gebruikt micro-usb, wat betekent dat je hem over tien jaar nog kunt vervangen als hij eens kapotgaat, zelfs als PowerA zelf geen alternatieven meer maakt.

Conclusie

Het grootste nadeel van de PowerA-gamepad is dat hij alleen bedraad te gebruiken is. Verder is er niet veel aan te merken op deze controller, wat bij een apparaat in deze markt verbazingwekkend is. Een paar jaar geleden maakte je een grote fout door een controller van 30 euro te kopen, maar anno 2021 krijg je voor dat geld iets dat prima werkt. En dan krijg je er een paar extra triggers op de koop toe bij.

Plus: Goedkoop, prima knoppen en bediening, extra triggers achterop

Min: Alleen bedraad te gebruiken, geen 'clicky' vierpuntsdruktoets