Pokémon-update 2: op naar Johto

Pauzeren is nooit oké.

Pokémon-update 2: op naar Johto

Iedere maand probeer ik 120 pokémon te vangen, zodat ik hopelijk voor de komst van Pokémon Sun & Moon mijn collectie compleet heb. De eerste maand ging prima, maar in de tweede maakte ik meteen al een inschattingsfout.

💡
Dit artikel verscheen eerder op Gamer.nl.

Aan het einde van mijn vorige update was ik optimistisch. Ik lag dertig pokémon voor op schema, waardoor ik dacht dat ik het afgelopen maand makkelijk zou krijgen. In de praktijk bleek dat anders in elkaar te steken: omdat ik een weekje voor lag, nam ik meteen maar een weekje pauze. En omdat ik zo makkelijk voor kwam te liggen dacht ik: "joh, ik speel over een paar weken wel wat meer om m'n doel te halen".

Weken gingen voorbij zonder dat er een pokémon binnenkwam. Op zich niet erg zolang ik mijn deadline zou halen, maar ik verloor hierdoor ook mijn motivatie. Mijn jacht op de digitale beestjes was niet meer iets waar ik middenin zat. Ik keek ineens op tegen het inhaalwerk dat voor de boeg stond, waardoor het allemaal nog moeilijker werd. Op het laatste moment heb ik me alsnog vermand, zodat ik in een enkel weekend al mijn achterstallige pokémon kon vangen. De eerste en laatste set die ik moest vangen waren daarbij het lastigst.

De eerste set bestaat uit dexnummers 121 tot en met 150. Dat zijn dus de laatste 30 pokémon uit de eerste generatie, waartussen ook de nodige legendarische beesten zitten. Mewtwo had ik gelukkig nog uit Pokémon Y – je vangt 'm daar in een grot – maar de drie legendarische vogels Moltres, Zapdos en Articuno bleken een probleem. In iedere savegame kun je er namelijk maar eentje vangen, waardoor je moet ruilen om de overige twee te halen.

Maar ik had geluk. Nintendo deelde in een aantal Europese landen speciale codes uit, waarmee gamers alle drie de vogels konden krijgen zonder met elkaar te ruilen. In Nederland waren deze codes niet zomaar verkrijgbaar, maar met wat slim netwerken wist ik m'n vogels alsnog bij elkaar te krijgen. Het is een gelukje waar ik 't waarschijnlijk vaker van moet hebben tijdens deze zoektocht. Nintendo lijkt inmiddels maandelijks allerlei pokémon weg te geven, die ik normaliter niet zomaar in het wild vind.

De tweede en derde set waren een stuk gemakkelijker. De lijst bestond vooral uit pokémon die ik gewoon in Pokémon Y of Omega Ruby kon vangen, waardoor ik geen rare capriolen hoefde uit te halen. Ik moest de starters uit Pokémon Gold & Silver ook bij elkaar halen, maar gelukkig bleek het vrij makkelijk om die online bij elkaar te ruilen. Het enige probleem was Mew, die alleen tijdens evenementen wordt weggegeven, maar gelukkig was daar Gamer-collega Guan die nog een code van zo'n evenement over had. Een godsgeschenk, want ik was eerst van plan Mew via een complexe glitch in Pokémon Yellow te vangen, zodat ik hem hopelijk eind dit jaar via Pokémon Bank kon overzetten. Dit was toch een stuk simpeler.

Een week koken

Bij de vierde set werd het weer een stuk lastiger, omdat de legendarische Pokémon uit deze generatie gevangen moesten worden. Aangezien ik alleen Omega Ruby heb knap vervelend, want voor mij is er geen eenduidige manier om Lugia te vangen. Die is exclusief voor Alpha Sapphire. Dat was dus een kwestie van m'n vriendin vragen of ze haar versie-exclusieve pokémon alsjeblieft kon doorgeven – allemaal voor het belang van deze oh zo relevante artikelreeks. Ik moest een week koken en de afwas doen, maar het lukte.

Met Ho-Oh op zak kon ik door met het vangen van de drie honden Raikou, Entei en Suicune. Dat was slechts een kwestie van met Ho-Oh in m'n team rondvliegen tot ik een mysterieus eiland tegenkwam. Celebi kon weer zo'n lastige worden aangezien die alleen op evenementen wordt weggegeven, maar gelukkig had ik dit Wi-Fi-event wel meegepikt. Die zat dus al in m'n box en bespaarde een hoop kopzorgen.

Weekpatroon volhouden

Na m'n wat onhandige inhaalslag van deze maand heb ik iets geleerd: ik moet koste wat kost m'n weekschema volhouden. Voorlopen is hartstikke leuk, maar laat het geen smoes zijn om eens een weekje te pauzeren. Want voor ik het weet heb ik geen trek meer om m'n collectie af te maken. En het is nu eenmaal een marathon, geen korte sprint.

Vanaf volgende maand dus geen pauzes meer. Kom ik voor te liggen? Dan blijf ik maar mooi voorliggen. Alleen maar mooi, want dan ben ik sneller klaar.

Overigens begint de zoektocht nu wel wat intimiderend aan te voelen. Ik ben al twee maanden bezig en heb er inmiddels pakweg 260 verzameld. En daarmee ben ik nog maar op ongeveer een derde. Hopelijk heb ik nog wel zin in Sun & Moon als dit allemaal gedaan is.