Pokémon-update 1: de eerste 120 pokémon zijn (bijna) binnen

Eilandhoppen, ballongevechten en op Safari.

Pokémon-update 1: de eerste 120 pokémon zijn (bijna) binnen

Goed nieuws: een maand nadat ik begon met het vangen van alle 721 Pokémon, loopt mijn plan nog op schema. Als het meezit heb ik binnen enkele maanden een volledige verzameling pokémon. Of nou ja, hopelijk.

💡
Dit artikel verscheen eerder op Gamer.nl.

Voor iedereen die mijn eerste aankondiging heeft gemist, even een snelle samenvatting. Ik probeer iedere maand 120 pokémon te vangen – een box met dertig per week. Daarbij ga ik de lijst op de volgorde van de Pokédex langs, wat betekent dat ik alle generaties chronologisch langsloop. In de afgelopen maand moest ik daarom de eerste 120 pokémon uit Red, Blue en Yellow vangen. Voor iemand die met deze games was opgegroeid een vrij nostalgische trip.

De eerste week bleek een eitje. Ik had in mijn savegames van Pokémon Y en Omega Ruby nog een Bulbasaur, Squirtle en Charmander, omdat ik jaren terug met een vriend heen en weer ruilde om alle originele starter-pokémon te bemachtigen. Ik stopte ze bij een fokker met een Ditto, fietste rondjes totdat er eieren werden gelegd en fietste nog wat langer tot die eieren uitkwamen. Binnen een paar minuten had ik drie van iedere Pokémon, zodat ik met wat levelwerk hun evoluties ook kon bemachtigen. Zo had ik met vrij weinig moeite negen van de dertig Pokémon die ik nodig had.

De rest bleek ook een eitje. Hoewel de Pokémon van die week uit de eerste generatie stammen, hadden ze bijna allemaal wel een plekje in de nieuwe games gekregen. Het was dus een kwestie van rondvliegen, vangen en af en toe wat trainen voor de juiste evoluties.

Als er overigens een pokémon-equivalent van PETA bestaat, dan hoop ik niet dat ze worden ingelicht over mijn Ditto. Die heeft in zijn afgelopen maand als broedkip ontzettend veel over zich heen gekregen – en het zal in de komende maanden alleen maar vaker gebeuren. Mijn 10-jarige zelf, die geloofde in de moraal van de tekenfilmserie, zou verafschuwd zijn.

Ik kreeg hoe dan ook vertrouwen in mijn missie. Als het vangen en evolueren van pokémon zo simpel is, dan heb ik die Pokédex zo vol, toch?

Eilandhoppen

In de tweede week werd het een stuk lastiger. Hoewel ik het gros van m'n wekelijkse lijst zo had gevangen, bleken Meowth, Persian, Venonat en Venomoth op een voor mij onbekende locatie te zitten. Deze pokémon zwierven namelijk rond op de Mirage Islands van Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire – eilanden die op geen kaart te vinden zijn.

Na wat googelen bleek dat deze eilanden iedere dag op willekeurige plekken verschijnen, waar je alleen met een speciaal fluitje naartoe kunt vliegen. Een fluitje dat ik nog helemaal niet in mijn savegame had bemachtigd. Ik moest dus een flink deel van Omega Ruby binnen die dagen uitspelen om deze vier beestjes te vangen.

Zelfs toen was ik er nog niet. Niet alleen verschijnt er iedere dag een eiland op een andere locatie; deze eilanden zijn ook verschillend van elkaar. Het was dus een kwestie van iedere dag de game opstarten, het eilandje afkammen en hopen dat de pokémon die ik zocht zouden opdagen. Gelukkig gebeurde dat voor de week voorbij was en liep alles nog op schema.

Minigames

In de tweede week moest ik ook Nidoking en Nidoqueen bemachtigen – evoluties van Nidorino en Nidorina die je alleen kunt krijgen door een speciale steen op ze te gebruiken. Dat was die week nog een kwestie van het internet openen en zien waar er stenen in de spelwereld lagen, zodat ik ze kon oppikken. Daarmee begon er alleen een tijdbom te tikken. Het aantal stenen in het spel is beperkt, dus ik moest een manier vinden om er genoeg te vinden voor latere evoluties.

Daar zijn een aantal methodes voor, waarvan ik er met name twee ben gaan gebruiken. Ten eerste zijn er de eilanden in Omega Ruby, zoals hierboven al even besproken. Daar liggen af en toe scherven verborgen, die je bij een verzamelaar kunt omruilen voor stenen. Een simpele manier om ze te bemachtigen, maar je bent afhankelijk van een grote geluksfactor. Er is immers slechts een keer per dag een eiland, waarop niet altijd zo'n scherf ligt.

Ik ben daarom vooral tijd gaan steken in de Super Training-minigame bij Pokémon Y. Hierbij kies je een pokémon, waarmee je door een 3D-arena rondvliegt en ballonen kapot moet schieten alsof je Star Fox speelt. Dat doe je in eerste instantie om de statistieken van een pokémon te verbeteren, maar zodra je de grens bereikt komen er nieuwe levels bij. Levels die je kunt uitspelen om af en toe een steen te winnen. Ook daarbij moet je geluk hebben (je krijgt niet altijd waar je naar op zoek bent) maar je kunt tenminste blijven spelen totdat je hebt wat nodig is.

Dat bleek later in de maand handig, want in de derde en vierde week waren er flink wat pokémon die zo'n steen nodig hadden. Volgende maand heb ik sowieso een watersteen, vuursteen en dondersteen nodig om een Eevee in al zijn drie originele vormen te laten transformeren. Daar had ik deze maand nog niet veel aan, maar ik ben alvast aardig op weg.

Op Safari

Pokémon-games hebben al jaren een Safari Zone, waarin je exotische diertjes op alternatieve wijze kunt vangen. In Pokémon Y werkt die plek iets anders. De Safari bestaat uit slechts een enkel veld, waar je alleen in kunt door iemand uit je vriendenlijst te selecteren. Het spel genereert pokémon van een bepaald type, op basis van de vriendcode van deze persoon.

Het is een wat onhandig systeem om pokémon mee te bemachtigen, omdat je specifieke vrienden nodig hebt voor specifieke pokémon. Ik voeg liever niet wildvreemden toe om de juiste Safari-pokémon te krijgen. Wel heb ik alvast mijn huidige vriendenlijst doorgespit, om alle pokémon gekoppeld aan hun in de verzameling te zetten. Dan heb ik ze alvast.

Voorlopen

Ik moet bekennen: in weken dat ik wat eerder klaar was dan gedacht, heb ik vooruit gewerkt. Zo heb ik al aardig wat van de pokémon die ik volgende week pas nodig heb. Ik was lekker bezig, dus waarom stoppen? Daarnaast kwam ik tijdens mijn zoektocht een hoop beesten tegen die pas over vele maanden nodig zijn, die ik alvast heb gevangen. Ik was er toch. Ik heb dus al rond de 300 pokémon in de bank zitten, terwijl ik er slechts 120 nodig had.

Tegelijkertijd zit er een gat in mijn lijst waar ik niet blij mee ben. Ik moest deze week een Chansey moeten vangen, maar deze pokémon is mij tot op heden ontglipt. Om deze te krijgen, moet je namelijk de voorevolutie Happiny vinden op één van de Mirage Islands. En laat dat nou nog niet gebeurd zijn. Ze komt geheid eens langs terwijl ik iedere dag de 3DS aanzet om de eilanden te checken, maar tot dan is het een gapend gat in mijn verder best complete lijst.

Volgende maand

Het gaat nog een uitdaging worden om de laatste dertig pokémon van de eerste generatie te bemachtigen, want ik zal nu voor het eerst legendarische beesten in de lijst tegenkomen. Mewtwo heb ik gelukkig al en Articuno vliegt in mijn savegame rond, maar Zapdos en Moltres zijn alleen te bemachtigen door speciale codes in te vullen. Codes die alleen bij speciale evenementen worden weggegeven.

Daarnaast zal ik de starter-pokémon uit Gold, Silver en Crystal moeten bemachtigen, waarvan ik er op dit moment slechts twee heb. Hoe ik die derde vind? Ik heb nog geen flauw idee. We gaan dus een moeilijke maand tegemoet, maar ik zie nog geen reden om op te geven. Als ik er 120 kan vangen, dan moet 721 ook wel lukken. Toch?