Pikmin 3

Het meest intieme strategiespelletje dat je gaat spelen.

Pikmin 3

Strategiespellen vertellen vaak onpersoonlijke verhalen. Je bent de gezichtsloze commandant die zijn troepen van bovenaf bekijkt en die offer na offer zonder enige wrok maakt om de strijd maar te winnen. Het is daarom bijzonder dat Nintendo's alternatief voor het genre het totaal anders aanpakt. In Pikmin 3 speel je een groep astronauten die echt op de planeet rondloopt, en daar troepen bestaande uit plantwezens moet commanderen. De kleine poppetjes hebben alleen zoveel karakter, dat je er van zult balen als een groep een gevecht verliest.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

De game doet alles om je te laten geven om je Pikmin, om ze vervolgens soms met tientallen tegelijkertijd dood te laten gaan. Je hart breekt als je aan het einde van een dag in de game weer in je schip moet kruipen, om te zien dat je twee Pikmin achterlaat - die dan door wilde beesten worden verslonden.

De spelprincipes van Pikmin 3 zijn vrij snel uitgelegd. Je loopt rond als in ieder ander avonturenspel, maar hebt een groep Pikmin die je achtervolgd. Met een druk op de knop gooi je ze naar een doelwit, om ze met een fluitsignaal weer terug in het gareel te roepen. Het doel is om zo tactisch mogelijk je Pikmin in te zetten. Je gooit een paar naar een reuzencitroen die je naar je schip wil tillen, een ander team bouwt een brug van oude tegels en je sterkste Pikmin-type moet het opnemen tegen een fikse carnivoor.

Pikmin is na drie games nog zodanig uniek, dat het aantal games die de formule na probeerden te doen op één hand is te tellen. We durven Pikmin 3 daarom nog steeds vrij uniek te noemen, ook al doet de game in grote lijnen hetzelfde als zijn voorgangers. Een paar nieuwe Pikmin-typen moeten levels op een andere manier benaderbaar maken, maar dit is niet wereldschokkend. De enige echte kritiek die we kunnen bedenken is dat de game niet op een revolutionaire wijze gebruik probeert te maken van de Wii U gamepad. Nintendo's tablet dient tijdens het spelen als een landkaart, maar veel meer dan dat wordt het nooit.

Conclusie

Pikmin 3 is een strategiegame met lichte hints naar spellen zoals Starcraft 2, maar met de charme van Nintendo's meest aandoenlijke spellen. Dat alleen al maakt Pikmin 3 een uitermate bijzonder spelletje.