Preview: Overwatch 2

Eindelijk een verhaal.

Preview: Overwatch 2

Het vervolg Overwatch biedt iets waar we al jaren naar verlangen: een manier om de game coöperatief te spelen. Daarmee richt de studio stiekem zijn pijlers op Destiny.

ūüí°
Dit artikel verscheen eerder op Gamer.nl.

Het Overwatch-universum is geweldig. Blizzard heeft de ene trailer na de ander een uitgebreide superheldenwereld geschetst, die aanvoelt als een combinatie van Marvel en Pixar. Video's van slechts een paar minuten lang krijgen ons op het puntje van de stoel, waarna we niets liever willen doen dan de game spelen.

Van dat universum is in de game weinig terug te vinden. Al die gelaagde en tof vormgegeven personages worden immers alleen maar gebruikt om elkaar af te knallen in een competitieve shooter, waarin hooguit een paar one-liners verwijzen naar het achterliggende verhaal.

Dat alleen al maakt de komst van Overwatch 2 zo interessant. Hierin introduceert Blizzard een uitgebreide coöperatieve campagne, die je eindelijk middenin het verhaal van die gave gamewereld gooit. Het vervolg wordt rechtstreeks aan Overwatch gekoppeld, waarin gratis alle competitieve updates zoals nieuwe helden en spelmodi worden doorgevoerd. Maar als je de coöperatieve missies wil spelen, ben je verplicht te kopen.

Vroeg level

Op Blizzcon konden we een vroeg level spelen, waarin Tracer, Reinhardt en Mei naar Rio de Janeiro gaan om de stad samen met Lucio tegen een robotinvasie te beschermen. Qua aankleding zit die demo in elk geval uitstekend in elkaar. Het level begint met een kort filmpje waarin Lucio de robots te lijf gaat, wat er uitziet als een actiescene een Avengers-film.

Zijn Overwatch-vrienden schieten hem al snel te hulp, waarna het viertal samen op pad gaat om de robots te verslaan. De verhaalmodus van Overwatch is coöperatief, waarbij je altijd één van de personages die op dat moment centraal staat . In het level in kwestie je dus niet ineens als bijvoorbeeld Reaper spelen, omdat dit verhaaltechnisch raar zou zijn.

Het level zelf voelt een beetje als verwacht. Je rent door de wereld heen en schiet de rondlopende robots kapot, terwijl dialogen op de achtergrond het verhaal voortzetten. Het lijkt allemaal wat op games zoals Left 4 Dead, waarin je ook coöperatief je een weg door de spelwereld heen knalt.

Personages kunnen exact hetzelfde als in de competitieve modi van Overwatch. Dat beperkte arsenaalaanvallen en vaardigheden is precies genoeg je tegen anderen strijdt, maar we merkten dat onze verhaaldemo na een tijdje wat simpel begon te voelen. Je hebt maar een enkel wapen en wat speciale vaardigheden. Omdat je kogels nooit op kunnen gaan, heb je ook niet de spanning van een beperkt arsenaal.

Iets later in het level duikt er gelukkig wel wat variatie op: in een schatkist zitten speciale voorwerpen die je een extra vaardigheid geven, zoals een granaat of een turret om te plaatsen. Deze extraatjes zijn eens per anderhalve minuut te gebruiken, waardoor ze de gameplay eigenlijk niet gigantisch veranderen. Het is dus nog de vraag of de uiteindelijke game meer variatie toevoegt om de gameplayloop interessant te houden.

De gevechten zelf worden naarmate de demo vordert steeds uitdagender, met als hoogtepunt het gigantische vliegtuig waar je met z'n vieren naartoe gaat. Hier vergt de game meer van je dan simpel schietwerk: Reinhardt moet met zijn schild kogels tegenhouden, terwijl de rest van het team zich goed positioneert om robots uit te schakelen. Het zijn de tactieken uit de competitieve multiplayer, maar dan net iets anders. Alles komt uiteindelijk samen een baasgevecht, waarbij je tegelijkertijd de reactor van het schip moet opblazen. Het level eindigt je naar buiten rent om te ontsnappen.

Net als Destiny

Het is nog niet bekend hoe lang de verhaalmodus , maar de onderliggende speelstijl een belangrijke rol spelen in Overwatch 2. Speciale Hero Missions laten je met ieder personage spelen, terwijl je samen door levels heenwerkt. Naarmate je dat langer doet ontgrendel je nieuwe extra's, zoals extra vaardigheden en misschien zelfs skins voor je personages.

Daarmee lijkt Overwatch 2 tegen Destiny aan te schurken. De game draait niet om de constante zoektocht naar betere uitrusting, maar het wordt wel een coöperatieve shooter met een nadruk op online missies. Volgens hoofdontwerper Jeff Kaplan bieden de Hero Missions genoeg lol om lange tijd achter elkaar te spelen, net als de competitieve modi.

Hoe de game je zo lang bezig wil houden, moet trouwens nog blijken. Volgens Kaplan wordt er nog hard gesleuteld aan de progressievorm. Vroege beelden laten een paar vaardigheden zien die je op termijn ontgrendelt, maar de ontwerper benadrukt dat dit systeem vermoedelijk nog op de schop gaat.

De komst van Overwatch 2 is daarom nog even spannend. Weet Blizzard de gevechten gevarieerder en spannender te maken? En wordt het onderliggende progressiesysteem boeiend genoeg om je langere tijd bezig te houden? Zo ja, dan wordt ineens interessant voor een gigantische groep niet-competitieve spelers. En zo niet, dan kunnen we tenminste eens een verhaal doorspelen in dit gave universum.