Over het 'emotionele lootboxdebat' in Nederland

Slechts twee tot vier procent van de games heeft lootboxen. Dat klinkt laag en ligt toch net wat genuanceerder.

Over het 'emotionele lootboxdebat' in Nederland
Photo by Edgar Soto / Unsplash

"Het lootboxdebat wordt vrij emotioneel gevoerd", vertelde de directeur van gamekijkwijzer PEGI mij afgelopen week. Dat terwijl slechts een klein percentage van de games er werkelijk gebruik van maakt. Ondanks dat kleine aantal komt toch nog een best flinke groep gamers in aanraking met dat goksysteem. Hoe dat zit, leg ik je uit in deze editie.

Deze editie van Gamepraat telt 1.012 woorden en neemt vier minuten van je tijd in beslag. Vind je dit leuk om te lezen? Stuur de nieuwsbrief door naar een vriend! Dat helpt al ontzettend.

Twee tot vier procent van alle games heeft lootboxen

Voor Gamer.nl sprak ik met Martijn Schenderling, general manager van de Videogame Federatie Nederland (VGFN) en met PEGI-directeur PEGI Bosmans. Dat laatste is de organisatie die waarschuwingen op gamedoosjes zet, waardoor kopers weten of een spel geschikt is voor kinderen en bepaalde spannende elementen bevat. Ze hebben een bijzonder grote invloed op de gamesector, want wie geen PEGI-certificatie krijgt mag een game niet op de Europese markt verkopen.

Wat Bosmans zei over lootboxen in Nederland spookt nog wat door mijn hoofd. Dat was namelijk het volgende:

Het lootboxdebat wordt vrij emotioneel gevoerd. Het algemene publiek is zeer ontevreden met de komst hiervan, maar toch zijn lootboxen populair in games. Sinds 2018 vermelden wij wanneer er microtransacties in een game zitten, waarna we in 2020 melding doen van 'paid random items' in een spel.
(...)
Als alle games zulke transacties bevatten, heb je niks aan zo'n label. Onze statistieken laten het tegendeel zien. Sinds 2018 zien we dat maar 20 tot 25 procent van de games extra aankopen biedt. Het betekent dat 75 tot 80 procent dat dus niet doet. Slechts twee tot vier procent heeft lootboxen.

Een statistiek van twee tot vier procent voelt veelzeggend: het betekent dat slechts een fractie van de games geen lootboxen bevat en dus 96 tot 98 procent er geen gebruik van maakt. Bij die statistiek wordt alleen geen rekening gehouden met de harde verkoopcijfers per game.

Statistieken over Nederlandse gameverkoop worden bijgehouden door GfK, dat ze alleen deelt met de industrie. Wel deelde de VGFN afgelopen jaar de best verkopende games van 2023. De top vijf op gameconsoles ziet er als volgt uit, las je in een eerdere editie:

  1. EA Sports FC 24
  2. Hogwarts Legacy
  3. Call of Duty: Modern Warfare III
  4. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
  5. FIFA 23

Zoek je die games op bij PEGI, dan hebben EA Sports FC 24 en FIFA 23 markeringen voor lootboxen en extra aankopen. Bij Hogwarts Legacy en Call of Duty: Modern Warfare III zijn alleen extra aankopen aanwezig. Met andere woorden: veertig procent van de top vijf populairste games bevat lootboxen, tachtig procent bevat extra aankopen. En dan is er alleen nog maar gekeken naar games die fysiek worden verkocht, waardoor bijvoorbeeld Fortnite niet is meegerekend.

Die games zijn wellicht een klein aantal van de totale hoeveelheid spellen op de markt, maar hun verkoopcijfers overschaduwen een heel groot deel van de concurrentie.

Recordcijfers voor de voorjaarskrakers

Afgelopen maand verschenen wat drie van de grootste games van het voorjaar beloven te worden: Monster Hunter Wilds, Kingdom Come: Deliverance 2 en Avowed. Alle drie de games hebben verrassend hoge verkoopcijfers neer te zetten, namelijk:

  • Monster Hunter Wilds werd 8 miljoen keer verkocht in drie dagen tijd.
  • Obsidian's nieuwste rpg Avowed is volgens marktonderzoekers 5,9 miljoen keer verkocht in twee weken.
  • Kingdom Come: Deliverance 2 wist in minder dan een maand 2 miljoen exemplaren te verkopen.

Monster Hunter is de koning van het seizoen, met nu al bijna een derde van de totale verkoop van Monster Hunter World, dat met dik 28 miljoen verkopen al een megahit was. Die harde stijging is niet onverwacht, want World verscheen exclusief voor consoles en kreeg pas later een consoleversie. Wilds is ditmaal meteen op alle gangbare platformen behalve de Switch te vinden.

De pc-versie bereikte kort na verkoop een piek van 1,3 miljoen gelijktijdige spelers op Steam, wat laat zien dat toch een significant aantal spelers op pc speelt. Tegelijkertijd is dat bijzonder, want juist daar kreeg de game gemixte gebruikersrecensies wegens wisselende prestaties op moderne hardware.

Monster Hunter Wilds scoort als een gek deze launch. Op het moment bijna 1 miljoen mensen tegelijk online op Steam. En dat zijn dus alleen pc-spelers. World verkocht vijf miljoen exemplaren in drie dagen (28 miljoen nu in totaal), zou me niks verbazen als Wilds daar komende dagen overheen gaat.

Bastiaan Vroegop (@vroe.gop) 2025-02-28T06:58:37.701Z

Hoewel de cijfers van Wilds hoger zijn dan Avowed en Kingdom Come 2, zou ik die twee ook niet afschrijven. Avowed wist zijn verkooppiek te bereiken zonder een PlayStation 5-versie, terwijl juist die spelcomputer marktleider is in veel landen. Daarnaast is Kingdom Come 2 een rpg voor toch wel een harde kern, wat laat zien dat zelfs zulke titels een succes kunnen zijn.

Laten we deze hits niet vergeten als we later dit jaar ons vergapen aan de verkoopcijfers van GTA6.

Verder interessant deze week

  • Op 12 maart is er een Humble Showcase, waarbij een reeks indiegames uit de doeken worden gedaan.
  • De eerste recensies voor Split Fiction zijn enthousiast, met een gemiddelde score van 91 op Metacritic. Wel zijn er wisselende geluiden over de moeilijkheid van het spel.
  • Het Nederlandse Grendel Games ontving een iF Design Award voor hun controller waarmee chirurgen getraind kunnen worden voor complexe operaties.
  • De eerste beelden zijn getoond van de nieuwe game van PlayerUnknown, die naam maakte met PUBG. Dit belooft juist een solo-ervaring te worden. Een expliciete link met PUBG is er vermoedelijk niet: de developer werd eerder uitgekocht door Krafton.
  • Nieuws over Pokémon tijdens een jaarlijkse presentatie. Het belangrijkst: Pokémon Z-A Legends verschijnt 'laat in 2025' en het nieuwe Pokémon Champions is in ontwikkeling. In die laatste kun je competitief vechten met iedereen ter wereld.
  • Warner Bros. heeft drie studio's gesloten: Monolith Productions, Player First Games en WB San Diego. De ontwikkeling van de Wonder Woman-game zou ook zijn gestaakt.
  • De remakes van Tony Hawk's Pro Skater 3 en 4 zijn onthuld. De bundel verschijnt 11 juli.
  • Dragon Age: The Veilguard verscheen in recordtijd op abonnementsdienst PS Plus, na teleurstellende verkopen.
  • De belofte van Nvidia's nieuwe Geforce 5070-kaart zo goed is als de 4090, bleek niet te kloppen.
  • Deze week verschijnt de remake-bundel van Suikoden en Suikoden 2.

Tot de volgende keer!