Zeldzame cijfers: de populairste games en consoles in Nederland van 2023

Zeldzame cijfers: de populairste games en consoles in Nederland van 2023
Photo by Nicholas Cappello / Unsplash

Uitgevers boekten met game- en hardwareverkoop in 2023 een omzet van 1,5 miljard euro - een stijging van 20 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Het is een zeldzaam kijkje in hoe goed games in Nederland precies verkopen, want zulke cijfers worden zelden publiekelijk gedeeld.

Ik zit op het moment in Californië voor een Google-evenement en wilde de nieuwsbrief nog een weekje overslaan, maar deze cijfers zijn een zeldzaamheid die ik heel graag wilde bespreken. Daarom ditmaal een kortere editie van Gamepraat - volgende week ben ik weer volledig terug van vakantie.

Deze editie van Gamepraat telt 828 woorden en neemt vier minuten van je tijd in beslag. Vind je dit leuk om te lezen? Neem een betaald abonnement, doneer eenmalig iets op Petje Af of stuur de nieuwsbrief door naar een vriend! Dat helpt allemaal ontzettend.

De data is afkomstig van de Videogame Federatie Nederland, de brancheorganisatie van de Nederlandse takken van grote uitgevers zoals Nintendo, Sony en Microsoft. Volgens de organisatie groeide de omzet vooral door de toenemende verkoop van de PlayStation 5. Deze console was in 2022 amper leverbaar door chiptekorten, maar lag in 2023 weer ruim in de winkel.

De best verkochte consoles in Nederland

Hoeveel iedere console precies werd verkocht deelt de Federatie niet, maar er is wel een ranglijst van populairste consoles gedeeld. Die was in 2023 als volgt, ik heb tussen haakjes de positie van consoles in 2022 gezet:

 1. PlayStation 5 (3)
 2. Nintendo Switch (1)
 3. Xbox Series (5)
 4. Meta Quest 2
 5. Meta Quest 3

Twee consoles van 2022 zijn uit de ranglijst verdwenen: de PlayStation 4 (plek 2) en de Xbox One (plek 4)

De best verkochte games in Nederland

EA Sports FC is de best verkochte game in Nederland van 2023. De software-ranglijst van het jaar ziet er als volgt uit op consoles:

 1. EA Sports FC 24
 2. Hogwarts Legacy
 3. Call of Duty: Modern Warfare III
 4. The legend of Zelda: Tears of the Kingdom
 5. FIFA 23

De Federatie heeft ook verkoopcijfers voor pc-games in Nederland gedeeld:

 1. Hogwarts Legacy
 2. Diablo IV
 3. Grand Theft Auto V
 4. Red Dead Redemption 2
 5. Call of Duty: Modern Warfare III

Best verkochte accessoires

Een markt waar minder op wordt gelet is die van accessoires. De vijf best verkochte in deze categorie van 2023 waren als volgt:

 1. PlayStation 5 DualSense-controller
 2. PlayStation DualShock 4 V2-controller
 3. Nintendo Switch Joy-Con-controllers
 4. Xbox Series-controller
 5. PlayStation 5 DualSense-oplaadstation

Games groter dan film in Nederland

Internationaal weten we al langere tijd dat games groter zijn dan sectoren zoals de film- en muziekindustrie. De nieuwe cijfers laten zien dat dit ook in Nederland het geval is.

De jaaromzet in de gamesector van 1,5 miljard euro is hoger dan die van film, die op 1,28 miljard euro lag. Ook de filmsector groeide dat jaar met 30 procent, voornamelijk omdat bioscopen na de coronapandemie weer open mochten. Wat dat betreft was de groei op de gamesmarkt indrukwekkender, want deze sector zag juist een groei tijdens corona door de vele lockdowns.

Het is uiteraard geen wedstrijd, en we hebben het hier over financiële cijfers: het culturele belang van games, films en andere sectoren is een heel andere discussie. Maar gaming is op veel plekken nog een underdog. Om nu te kunnen wijzen naar concrete cijfers die het formaat van de sector laten zien, is veel waard.

Elders geschreven

Het is hoogseizoen in de techwereld, dus deze week zit ik meer op tech- dan op gameverhalen.

Verder interessant

 • In 2022 steeg de omzet, maar in 2024 lijken gamebedrijven het moeilijk te hebben. In Nederland zien we daar nu ook de gevolgen in, met het sluiten van Paladin Studios. Een studio die twee decennia lang een vaste waarde was en aan internationale franchises zoals Cut the Rope en Katamari meesleutelde. In 2020 werkten ze samen met Nintendo aan een game, mijn interview hierover lees je hier.
 • Ook KeokeN ging er aan onderdoor. De studio heeft al zijn personeel ontslagen, de oprichters hopen de boel weer op de rails te krijgen. Eerder bleek al dat KeokeN moeite had om investeerders binnen te halen. NRC-collega Len interviewde beide studio’s in de weekendkrant.
 • Nederlander Hermen Hulst is één van de twee CEO’s van PlayStation geworden. Dat maakt hem één van de machtigste mannen in de internationale game-industrie. Eerder stond hij al aan het hoofd van PlayStation Studios, in zijn nieuwe rol blijft hij die kant van het bedrijf aansturen.
 • Animal Well is een fenomenale game. Een metroidvania van zeldzame kwaliteit die we eerder eigenlijk alleen van Hollow Knight zagen.

Tot de volgende!