Ni No Kuni

Nog nooit was een Ghibli-film zo ontoegankelijk. Jammer, want de beelden zijn geweldig.

Ni No Kuni

De Japanse gamestudio Level 5 is berucht. Al jarenlang maken ze lange, tijdverslindende rollenspellen, waarin je als fantasyheld de wereld moet redden. De spellen zijn vaak traditioneel en vooral heel lastig, waardoor niet iedereen ze met plezier blijft spelen. Alleen gamers die zich al vanaf de 2d-dagen onderdompelen in deze langlopende sages en gecharmeerd zijn van de inmiddels verouderde spelmechanismes weten alles uit een Level 5-rollenspel te halen wat er te vinden is.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

De Japanse animatiestudio Studio Ghibli is beroemd. Hoewel Japanse animatieseries vaak enkel door Japanse kijkers en een handjevol fanatiekelingen in het westen worden gewaardeerd, is Ghibli er in geslaagd om de gehele wereld te fascineren met zijn films. Het is niet zomaar dat Ghibli in zee is gegaan met Disney, die de films met veel fanfare in de bioscopen uitbrengt. Veel Ghibli-films worden gezien als moderne sprookjes, geprezen om zowel de puurheid als de animatiepracht die er achter schuilt.

Ni No Kuni is één van Level 5's traditionele rollenspellen, maar dan met beelden afkomstig van Studio Ghibli. Qua sfeer combineren de twee goed: de getekende wereld van Ghibli past perfect in een rollenspel, waarin de jonge Oliver een fantasiewereld à la Narnia induikt die nodig gered moet worden.

Niet-gamers die zich door de beelden van Ni No Kuni verleid voelen om zich toch eens in een spel te storten, komen alleen van een koude kermis thuis. Een hoge moeilijkheidsgraad, soms oneerlijke game over-momenten en veel ouderwetse spelsystemen zorgen ervoor dat Ni No Kuni voor geharde gamers al een lastig beest is om te temmen. Dat is jammer: de nieuwe Ghibli-film zou door zoveel mogelijk mensen gezien moeten worden.

Conclusie

Ni No Kuni fuseert een traditioneel rollenspel zoals de vroege Final Fantasy's met een animatiefilm van Studio Ghibli. Dat eerste element maakt de game echter zo onbenaderbaar voor onervaren gamers, dat alleen de meest geharde Ghibli-fans zich door het spel heen kunnen bijten. Dat haalt niet weg dat Ni No Kuni een ontzettend diepgravend spel is voor iedere gamer die zich tientallen uren in een spelwereld wil onderdompelen.