Neverwinter

Iedereen kan eigen verhalen maken in deze MMORPG.

Neverwinter

Dungeons & Dragons worstelt er mee om populair te blijven. Het rollenspel is de absolute voorvader van alle avonturenspellen. Inmiddels zijn er genoeg games die een alternatief bieden, waardoor de omslachtigheid van Dungeons & Dragons voor sommigen de moeite niet meer waard is. Het rollenspel moet evolueren, en dat zie je terug in Neverwinter.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

Deze gratis MMORPG vindt plaats in de stad Neverwinter, misschien wel de meest legendarische stad in het Forgotten Realms-universum van Dungeons & Dragons. Dat is voor gamers geen nieuwe plek: Neverwinter Nights van BioWare zette deze stad ook centraal. Waar Neverwinter Nights echter zijn best deed om Dungeons & Dragons te vertalen naar een online spelbord, is Neverwinter hooguit geïnspireerd op wat het klassieke rollenspel zo leuk maakt. Gevechten zijn snel, vereisen dat je veel heen en weer springt en vragen niet veel van je hersencapaciteit. Het praten met stadsbewoners, oplossen van mysteries en ontmantelen van vallen zit nog in de game, maar heeft ruimte gemaakt voor de actie.

Er is echter een vlak waar Neverwinter veel gemeen heeft met Dungeons & Dragons: spelers kunnen in deze game hun eigen avonturen schrijven, net zoals Dungeon Masters vroeger kruistochten voor spelers konden verzinnen. Je opent een speciale editor, hangt jouw verhaal in een paar zelfgemaakte gebieden en kunt vervolgens iedereen die Neverwinter speelt uitnodigen om jouw hoekje van de game te betreden. Hierdoor is Neverwinter een broedplaats voor schrijvers in de dop. Hoewel de essentie van de game centraal blijft staan - de actie is het allerbelangrijkst - zijn er al een paar questmakers die op creatieve wijze alsnog het verhaal een prominente rol hebben gegeven. Ik hoop de komende maanden verrast te worden door medespelers.

Neverwinter bevindt zich op het moment in open bèta. Iedereen kan de game spelen en alvast geld uitgeven aan in-game voorwerpen, maar de makers zullen van tijd tot tijd de spelservers offline halen om verbeteringen door te voeren of problemen op te lossen.

Conclusie

Neverwinter is de zoveelste actie-MMORPG voor de pc, maar we raden je toch aan een kijkje te nemen. De mogelijkheid om je eigen verhalen te schrijven en in de game te verwerken, maakt van Neverwinter namelijk een bijzondere ervaring met mogelijk oneindig veel content. Spelen is gratis.