Moonlighter

Kerker uit, winkel in.

Moonlighter

Je zou denken dat de winkeliers in rpg’s saaie levens leiden, maar de nieuwe indiegame Moonlighter bewijst het tegendeel. Hierin duik je steeds dieper allerlei kerkers in, op zoek naar nieuwe materialen om in je winkeltje te verkopen.

💡
Deze review verscheen eerder op Gamer.nl.

In Moonlighter heb je een winkeltje in een klein dorp vlak naast vijf mysterieuze kerkers. In eerste instantie kun je slechts één van deze grotten in, maar naarmate de game vordert, ontgrendel je meer plekken om te verkennen.

De voorwerpen die je in de kerkers vindt zijn geld waard. Je kunt ze verkopen in je winkeltje - waarbij een korte minigame start waarbij de dag langzaam verloopt en klanten een kijkje komen nemen om iets te kopen. Je bepaalt zelf de prijs van een voorwerp en peilt aan de hand van hoe klanten reageren of iets te duur of goedkoop is. Zo ontdek je langzamerhand wat je overal het beste voor kunt vragen.

Je kunt er ook voor kiezen om met voorwerpen naar een smid te gaan en pantsers of wapens te smeden. Die kun je vervolgens zelf dragen om de avonturen in de kerkers te vergemakkelijken, of je kunt ze voor een aardig prijsje verkopen aan avonturiers die af en toe de winkels bezoeken.

Roguelite

De kerkers van Moonlighter zien er bij iedere reis naar beneden anders uit. Er zitten geen puzzels in de levels, hoewel het Zelda-achtige ontwerp dit wel doet vermoeden. De vijanden staan in iedere kerker centraal. De eerste paar keer in een nieuwe kerker ga je geregeld dood, omdat je nog moet leren welke wapens effectief zijn tegen welke tegenstanders en hoe je aanvallen het beste uit de weg kunt rollen.

Ga je dood, dan verlies je al je voortgang in een kerker. Alle voorwerpen die je hebt gevonden gaan verloren, zonder de optie om ze alsnog op te halen. Wat dat betreft heeft Moonlighter wat weg van een roguelike, met als groot verschil dat je tussen je kerkerbezoeken wel degelijk beter kunt worden. Teleporteer je weg uit een kerker voordat je doodgaat? Dan kun je jouw gevonden materialen gebruiken om nieuwe pantsers, wapens en andere upgrades te bemachtigen

Upgrades, upgrades, upgrades

De constante zoektocht naar nieuwe upgrades staat in Moonlighter centraal. Je maakt nieuwe wapens en smeedt pantsers, maar kunt deze ook weer upgraden. Dat kan binnen de huidige uitrusting bij een heks, maar ook door nieuwe versies van hetzelfde wapen te maken met extra materialen.

Je kunt je winkel ook upgraden, waardoor je bijvoorbeeld meer plek hebt om je waren uit te stallen. Daarnaast heb je de optie om te investeren in nieuwe winkels in het dorp, waar je weer andere upgrades kunt kopen voor je personage of winkel. Door deze grote hoeveelheid upgrademogelijkheden is er eigenlijk altijd een haalbaar doel in zicht, waardoor je weer sterker wordt en de kerkers makkelijker afgaan.

Dat is goed nieuws voor iedereen die in games als Diablo graag constant op zoek gaat naar nieuwe uitrusting, of wie graag 's nachts de uren wegtikt tijdens het levellen in een mmorpg. Lonkt die constante lootjacht je niet? Dan kan het vechtsysteem van Moonlighter na een paar uur wel wat plat aanvoelen.

Recettear

Het is niet voor het eerst dat een game je de klassieke rpg-formule van een andere kant laat bekijken. Het klassieke Dungeon Keeper liet spelers al eens in de huid kruipen van de schurk, die kerkers moest bouwen om rondreizende avonturiers mee te doden.

We hebben zelfs het idee achter Moonlighter al eens eerder gezien. In 2007 verscheen de indiegame Recettear, waarin je ook de baas was van je eigen jrpg-winkeltje. In die game speelde het afdalen in kerkers echter een veel minder grote rol. Dat systeem is in Moonlighter beter uitgebouwd, wat dit ook meer een actiegame maakt.

Daarnaast ziet Moonlighter er ook vele malen mooier uit. De pixelstijl zet een prachtige wereld neer. Ruïnes zien er oeroud uit, waardoor die gebieden mysterieus aanvoelen. Daarnaast hebben vijanden en dorpelingen animaties voor zelfs de kleinste subtiele momentjes. De stijl van Moonlighter is duidelijk geïnspireerd door The Legend of Zelda, maar we hebben zelfs Nintendo nog nooit zo'n mooie, levende pixelwereld zien neerzetten.

Conclusie

Moonlighter is één van de mooiste pixelgames van de afgelopen jaren, die een leuke twist aan zowel roguelikes als rpg's weet te geven. Gevechten voelen wat oppervlakkig als je weet hoe je vijanden te lijf moet gaan, maar dat neemt niet weg dat deze game tientallen uren plezier biedt.

Plus: Prachtige pixelstijl, leuke twist op rpg's en roguelikes, constante jacht naar upgrades is leuk

Min: Gevechtssysteem voelt wat oppervlakkig