Metal Gear Solid HD Collection

Metal Gear Solid HD Collection

De grenzen tussen draagbare en gewone spelcomputers vervagen. Wel jammer dat Sony verwacht dat je twee versies van één game koopt.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

Konami brengt met Metal Gear Solid: HD Collection de Playstation 2-klassiekers Metal Gear Solid 2 en Metal Gear Solid 3 uit op de Playstation Vita. Dat is bijzonder: beide spellen waren voor lange tijd het voorbeeld van een cinematische ervaring op een spelcomputer, wat nu ook onderweg in de trein mogelijk is. Dat is alleen niet wat de Metal Gear Solid-collectie op de Vita zo uniek maakt (Metal Gear Solid 3 verscheen eerder dit jaar immers ook op de Nintendo 3DS). De gamecollectie zet de grootste stappen richting het samenbrengen van de spelcomputer en de zakspelcomputer tot nu toe.

Start je bijvoorbeeld met het spelen van de Metal Gear Solid-collectie die begin dit jaar op de Playstation 3 verscheen, dan kun je je voortgang uiteindelijk gaan delen met de Playstation Vita-versie. Dit moet ervoor zorgen dat beide apparaten elkaar complementeren: ben je thuis, dan speel je Metal Gear Solid op je grote HD-televisie. Stap je later die dag in de trein, dan stuur je je savegame naar de Vita toe en ga je daarop verder. Dat lijkt met de huidige staat van technologie alleen op de Vita mogelijk: de handheld poogt immers om de grafische kracht van de Playstation 3 te evenaren, waardoor spellen er bijna even mooi op uit kunnen zien.

Hoewel Konami met Metal Gear Solid HD Collection een stap richting de samensmelting van spelcomputers en handhelds zet, valt er nog steeds het een en ander aan te merken op de executie hiervan. Zo verwacht de uitgever dat je dezelfde spellencollectie op zowel de Vita als op de Playstation 3 koopt om van het overzetten van opgeslagen bestanden gebruik te maken. Je hebt immers de Playstation 3-disc nodig om hem op je televisie af te spelen en het Vita-spel om hem daar op te draaien.

Daarnaast zijn de Playstation 3 en Vita-game niet helemaal identiek: Playstation 3-spelers krijgen ook Metal Gear Solid Peace Walker, een HD-remake van een Playstation Portable-spel. Wil je deze op de Vita spelen, dan moet je hem apart aanschaffen via Playstation Network. Ook deze versie kan echter gebruik maken van het overzetten van opgeslagen bestanden.

De Metal Gear Solid-spellen blijven nog steeds prima overeind staan. In beide games kruip je in de huid van een agent van een topgeheime organisatie, die een nucleaire/ecologische ramp moet voorkomen. Dit doe je door door levels te sluipen, bazen te verslaan en vooral heel veel tussenfilmpjes te bekijken. Niets is wat het lijkt: aan het einde van de reeks zijn er zo veel complotten en geheime organisaties voorbijgekomen, dat het moeilijk is om iemand niet te verdenken.

Conclusie

Metal Gear Solid 2 en Metal Gear Solid 3 staan nog steeds overeind als diepgravende, cinematische spelervaringen. De mogelijkheid om de game te spelen ongeacht je locatie, op een televisie of een handheld, kan wel eens een goede strategie zijn voor spellen op de draagbare krachtpatser van Sony. Wij hopen alleen dat toekomstige games met een bundel komen, waarin zowel de mobiele- als de thuisversie van een game verpakt in zitten.

Prijs: € 30 (Vita) / € 40 (Playstation 3)
Platform: Playstation 3, Vita, Xbox 360 (laatste heeft geen savegame-uitwisseling)