Mario en virtual reality zijn terug van weggeweest

Het wonderlijke Mario Wonder.

Mario en virtual reality zijn terug van weggeweest

De afgelopen week testte ik de Quest 3 - de opvolger van Meta's immens populaire VR-bril uit 2020. Ik was een beetje uitgekeken op virtual reality, maar de Quest 3 is bijzonder genoeg om mijn interesse weer te doen herleven. Voor de mede-fanatiekelingen zet ik daarom deze week een paar van mijn favoriete games op een rij.

Verder deze week: Mario! Het lijkt soms alsof Nintendo ons platgooit met zijn mascotte, maar Mario Wonder is de eerste echte nieuwe game in zes jaar. Een uiterst bijzondere game, deels omdat ik hem met mijn zoontje heb gespeeld. We trappen af!

Het wonderlijke Mario Wonder

Super Mario Wonder is denk ik mijn favoriete Mario-game. Het voelt als een vervolg op Super Mario World, een 2D-game vol met geheime paadjes en werelden om te ontdekken. Nieuwe animaties maken Mario expressiever dan ooit tevoren - ik word steeds weer blij als hij een buis ingaat en zijn wegvliegende petje snel meepakt.

Het is ook de eerste Mario die ik met mijn vierjarige zoon heb gespeeld, waardoor extra opviel hoe slim die game is toegespitst op jonge gamers. We zijn vaak geneigd om Nintendo's kindgerichte karakter af te wimpelen, bang dat dit erkennen betekent dat we games impliciet kinderachtig noemen. Nintendo-games zijn gemaakt voor jong en oud, maar we hebben het daardoor altijd over die categorie oude gamers.

Mario Wonder heeft geen moeilijkheidsgraad, maar zit vol trucs om te zorgen dat jonge, onervaren gamers zich vermaken. De coöp is vergevingsgezind en laat ouders met een kind spelen, bij levels staat de moeilijkheidsgraad vooraf vermeld en je kunt levels zelf moeilijker maken door bijvoorbeeld alle verzamelobjecten te zoeken. Mijn zoontje en ik speelden vaak de levels uit, waarna ik 's avonds terugging om alle geheimen te ontrafelen.

Het is een geweldige game, die ik uitgebreider heb gerecenseerd voor NRC Handelsblad.

Meta's queeste voor betere VR

Ik kan uitgebreid vertellen waarom ik de Quest 3 zo'n goede bril vind: de nieuwe lenzen zijn geweldig, door het kleinere formaat voelt hij lichter en de controllers doen onwijs veel slimme dingen. In plaats van hier uit te wijden, verwijs ik je even door naar mijn 2.600 woorden tellende review bij Gamer.nl.

Liever heb ik het deze week in de nieuwsbrief over een paar van mijn favoriete VR-games. Wie nu voor het eerst in VR duikt, heeft namelijk ontzettend veel tofs om te ontdekken. Hieronder een paar toffe games die de afgelopen twee jaar zijn verschenen.

Red Matter 2

Visueel de mooiste game voor Quest 3, grenzend aan PCVR-visuals. Daarnaast ook gewoon een tof ruimteavontuur.

Resident Evil 4

Het is één van de beste actiegames ooit, in virtual reality.

Dungeons of Eternity

Mijn huidige favoriete VR-game. Een dungeon crawler in de geest van Gauntlet, met physics-gebaseerde combat en coöp met drie spelers.

Moss: Book II

Het vervolg op de schattige platformer die eerst voor PSVR verscheen.

The Light Brigade

Uitstekende roguelike met pistolen en geweren, visueel een leuke mix van de jaren '30 en fantasy.

Zenith: The Last City

Ik droom al twintig jaar van een MMORPG in virtual reality. Deze game komt daar het dichtst bij.

Outta Hand

Hele weirde platformer waarin je gigantische handen hebt.

Little Cities

SimCity!

The 7th Guest VR

Een remake van de oude FMV-game, in virtual reality. Gemaakt door Nederlanders!

Eye of the Temple

Meeslepend Indiana Jones-achtig avontuur.

Later dit jaar komt er ook nog wat tofs, waaronder Asgard's Wrath 2, een VR-versie van Bulletstorm en Assassin's Creed Nexus.

En als je oudere games leuk vindt, zijn er ook nog Beat Saber, Arizona Sunshine, Vader Immortal, Moss, Zenith VR, Population: One, Rez Infinite, Tetris Effect, Robo Recall Unplugged, Star Trek Bridge Crew, Superhot VR, Eleven Table Tennis en The Room VR. Eerder maakte ik een lijstje op m'n blog.

Laat niemand je dus zeggen dat VR geen games heeft.

Verder interessant deze week

  • Square Enix heeft een nieuwe speelbare job voor Final Fantasy XIV aangekondigd: de Viper. Een DPS-klasse die met twee zwaarden vecht - en esthetisch alles dat ik ooit hoopte van Ninja. Door alle hype hier omheen ben ik weer begonnen met spelen.
  • Deze week vindt Twitchcon plaats. Polygon heeft een mooie journalistieke reeks over de cultuur, hoogte- en dieptepunten van de streamingsite.
  • Ook in de winkels deze week: Spider-Man 2. Voor AD sprak ik recent met de maker.
  • De sfeer wordt steeds grimmiger op Twitter. Ik zit er nog wel - die site heeft me afgelopen jaren veel gebracht, waardoor ik moeilijk afstand kan nemen. Maar het zou me niks verbazen als het op korte termijn einde oefening is. Voor wie alternatief BlueSky wil proberen, hier zijn vijf codes: bsky-social-gn3o2-pyl6u, bsky-social-nylpr-3sqvm, bsky-social-rtwyp-th3jz, bsky-social-besrj-m2kf7, bsky-social-6x4ym-yuqrn.

Dat was ‘m weer, tot de volgende!