Kreeg Ireen Wüst ooit te horen dat ze een boek moest lezen?

Waarom we games anders behandelen dan sport

Kreeg Ireen Wüst ooit te horen dat ze een boek moest lezen?

Een tiener lukte deze week iets dat anderen in dertig jaar niet voor elkaar kregen: hij speelde Tetris op de NES uit. Een prestatie van wereldformaat die niet door iedereen even serieus werd genomen.

Tetris was eigenlijk nooit bedoeld om te worden uitgespeeld. De game gaat eindeloos door, zelfs nadat je de maximale highscore hebt gehaald. De enige manier om het einde te bereiken is door te blijven spelen totdat alle variabelen verstopt in de code zo’n onwijs hoog cijfer hebben bereikt, dat de spelcomputer vastloopt. Een computer was hier al eens in geslaagd, maar een mens nog niet - tot deze week.

De Amerikaanse tiener (hij wordt op 13 of 14 jaar geschat) Willis 'Blue Scuti' Gibson speelde in de late avonduren Tetris op een YouTube-stream, zoals hij dat wel vaker deed. Normaal zit hij op Twitch, maar zijn account was geschorst omdat de site dacht dat hij te jong was. Het is waarom de reacties op zijn YouTube-kanaal ook standaard zijn uitgeschakeld.

Ditmaal ging zijn avondje Tetris wel heel erg goed. Hij werd merkbaar nerveus: stilletjes zat hij te gamen, mompelend dat het spel nu 'alsjeblieft gaat crashen'. Zijn reactie toen het lukte is vertederend om te zien. Hij begint te huilen en hyperventileren, achteraf zei hij het in zijn vingers te hebben gevoeld. Het spiegelt sporters op wereldniveau, die net zo’n ontlading lijken te voelen als ze een nieuw record vestigen, een wedstrijd winnen of een medaille scoren.

‘Ga eens naar buiten en lees een boek’

Bij die sporters zijn we het er universeel over eens: zo’n reactie na een wereldprestatie is mooi. Iemand is op zijn of haar kwetsbaarst te zien, maar we snappen allemaal hoe dat komt. Die persoon wist dit alleen te bereiken door constant te trainen en het uiterste uit zichzelf te halen.

Bij Gibson zijn de reacties helaas minder universeel. Toen ik een video van zijn reactie deelde op X, vroeg een vader zich meteen af "of deze jongen wel eens een boek leest". De presentator van een Brits televisieprogramma zei dat hij "eens naar buiten moest gaan".

Stel dat we dit zouden zeggen tegen sporters op wereldniveau. Dat we Ireen Wüst vragen of ze wel literair onderlegd is, want jeetje, alleen maar schaatsen is ook niet goed voor je. Zou Ding Liren, wereldkampioen schaken, wel genoeg hebben buitengespeeld als kind?

Ik snap waar het vandaan komt: bij games bestaat al jarenlang discussie over potentiële verslaving. Iets dat kan voorkomen, al is het aantal gameverslaafden in Nederland relatief klein te noemen. Als we zien dat iemand héél goed in een game is, linken we dat meteen aan die onderbuikgevoelens en denken we dat dit talent uit een verslaving is ontstaan.

Obsessie maakt de atleet

Maar het is zo’n obsessie met een onderwerp waar iedere atleet uit voortkomt. Wüst is de beste Nederlandse schaatser omdat ze non-stop op die baan staat te oefenen, Liren de beste schaker omdat hij ieder wakker moment bezig is met dat spel. In die gevallen vinden we het acceptabel omdat het is gelinkt aan meer gangbare sporten.

Het is tijd om er hetzelfde naar te kijken bij dit soort gameprestaties. Al helemaal bij Tetris: dit is geen game bekend om zijn potentieel verslavende onderdelen. Ieder haakje dat gebruikt kan worden om spelers hooked te krijgen, zoals een hogere highscore of moeilijkheidsgraad, is een speler als Gibson allang voorbij geblazen. Ze spelen voor iets puurders, als een sporter die de snelste tijd hoopt neer te zetten.

Overigens een goed moment om nog eens terug te linken naar dit artikel van Bright-collega Floris Poort, die eens voor de grap opschreef hoe het zou zijn als sport net als games werd besproken door media.

Verder interessant deze week

  • Vannacht is Fan Fest begonnen in Tokio, zeg maar de Blizzcon van Final Fantasy. Daarbij is de nieuwe class onthuld, de Pictomancer. Zeg maar een magiër die verf en penselen gebruikt, net als Relm in Final Fantasy VI.

  • Nu alles van de nieuwe uitbreiding bekend is heeft de game nu ook een nieuwe, volledige trailer. En ik durf te zeggen dat er weinig video’s zijn die zo’n gevoel van ‘op avontuur gaan’ weten uit te stralen.

  • City of Heroes is al jarenlang offline, maar fans hielden een eigen server in stand. Die server heeft nu officieel de licentie van de game gekregen, wat het misschien wel de eerste legale fanserver ooit maakt.

  • Activision Blizzard is voor de rechter gedaagd. Het bedrijf zou 'discrimineren tegen oude witte mannen'. Dat is gebaseerd op een uitspraak van (inmiddels voormalig) CEO Bobby Kotick, die ooit zei dat er teveel oude witte mannen bij het bedrijf werkten.

  • De nieuwste Sokpop-game Grunn ziet er leuk uit. Een tuinier-game die in Groningen afspeelt. 

  • Er is een remaster van Daggerfall verschenen. De originele game is tevens gratis, waardoor je deze herziene versie legaal kosteloos kunt spelen.
  • De Analogue Pocket heeft eindelijk een Game Boy-core die de interne klok ondersteunt, waardoor games als Pokémon Gold, Silver en Crystal goed gespeeld kunnen worden. Ook tof: een fast-forward-knop.

Gamepraat steunen? Dat kan met een betaald abonnement op deze nieuwsbrief of met een eenmalige donatie op Petje Af.