Frozen Synapse

Het kan: een leger-game die je vooral je hersens doet kraken.

Frozen Synapse

Jij bent een naamloze legercommandant die zijn VR-unit door verscheidene missies moet helpen. Dit doe je van boven het gevechtsveld, waar je beurt voor beurt commando's aan je soldaten geeft. Doe je dit goed, dan schieten ze de vijandige soldaten neer zonder zelf onderuit gehaald te worden.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

'Psychisch schaken', noemen recensenten Frozen Synapse. Een terechte vergelijking, als je ziet hoe je moet voorspellen wat je tegenspeler gaat doen. Het uitkienen van deze tactieken doe je terwijl de spelwereld op pauze staat en je kunt zelfs uitproberen hoe een plan werkt voordat je op de bevestigingsknop drukt. Hierdoor heb je ontzettend veel ruimte om met tactieken te experimenteren voordat je ze in de praktijk gebruikt.

Heeft je vijand echter een betere strategie ingevoerd, dan kan het flink anders aflopen. Er komt meer bij kijken dan het uitstippelen van een route voor je team. Denk aan beschutting en wapentypes, maar ook aan wanneer je tegenstanders negeert.

Er zijn weinig games die je kunt vergelijken met Frozen Synapse. Je moet dan ook anders naar situaties kijken dan bij andere puzzel- en strategy-games. Fijn, want het spel blijft na de tutorial trouw aan de net uitgelegde spelmechanieken. Je wordt niet overladen met broodloze opties, wat goed voor de balans van de online modus is. Wel een klein puntje: omdat je zoveel kunt doen in het begin van een level, kan het spel soms wat te willekeurig zijn. Strategie moet vaak plek maken voor willekeurigheid.