From Dust

From Dust is een spel voor wie als kind overuren draaide in de zandbak.

From Dust

In From Dust ben je niet iets tastbaars. Je wordt in het begin van het spel beschreven als de wind, een stille speler op de achtergrond van het dagelijks leven van een volksstam die in harde natuurgebieden leeft. Jij beïnvloedt de wereld om hun heen door de natuur te bewerken. Gametechnisch komt het er op neer dat je een zwevende cursor bent die zand, water en lava oppikt, om het daarna op een andere plek weer neer te leggen. Moet een dorpeling bijvoorbeeld naar de andere kant van het water, dan bouw je met zand een brug voor hem zodat hij kan oversteken.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

Alle elementen waarmee je in aanraking hebt hebben een natuurlijk effect op elkaar: water spoelt mettertijd zand weg, lava versteent wanneer het met water in aanraking komt en loopt langs groeven wanneer je dezen graaft.

Je volkstam loopt als een groep lemmings over de wereld heen. Je geeft ze een doel om te bereiken, zoals een totem om een nieuw dorp te bouwen of een idool om ze te beschermen, maar ze bepalen daarna zelf hoe ze er komen. Wanneer ze je hulp nodig hebben, wachten ze geduldig op je, tot je een weg voor ze opent. Dit zorgt ervoor dat je vaak je eigen gang kunt gaan en je bezighoudt met grotere doelen. Zo speel je nieuwe content vrij door een heel level te bedekken met begroeiing, iets dat alleen gebeurt wanneer er geen water tussen stukken land zit.

Naarmate de campagne van het spel vordert kom je nieuwe te stichten dorpen tegen, die elk een eigen kracht met zich meedragen. Hierdoor wordt het makkelijk om bijvoorbeeld een zee open te splijten alsof je Mozes bent of laat je al het water langzaam verdwijnen.

From Dust wordt pas echt bijzonder wanneer je zonder doelstellingen aan de slag gaat. Het spel verandert dan in een zandbak, waarin je een wereld naar je eigen wensen vormt. Wil je een berggebied maken, dan kan dit. Hoe groter je ambities hoe meer tijd je er in moet stoppen, maar het eindresultaat is daardoor des te bevredigender.