Duke Nukem Forever

Duke Nukem Forever

Veertien jaar later is Duke Nukem’s terugkeer een bittere teleurstelling.

đź’ˇ
Deze review verscheen eerder op Bright.

Met een ontwikkeltijd van veertien jaar was de komst van Duke Nukem Forever al tot mythe verklaard. Ontwikkelaar 3D Realms begon aan het spel in 1997, maar zei na verschillende gemiste deadlines in 2001 het spel uit te brengen 'when it’s done'. Dit hield de studio vol tot 2009, toen een gebrekkig budget ervoor zorgde dat het ontwikkelteam werd ontslagen.

Acht 3D Realms-ontwikkelaars schraapten vervolgens de laatste restjes van Duke Nukem Forever bij elkaar, om onder de naam Triptych Games de ontwikkeling voort te zetten. Gearbox Software (Borderlands, Brothers in Arms) nam ze onder hun vleugel, waar Randy Pitchford met zijn team de productie bijstond. Twee jaar later was de game af.

Het resultaat is niet al te best: archaĂŻsch leveldesign en een tergend tempo zorgen voor een gedateerde ervaring, die goedkoop aanvoelt in vergelijking met hedendaagse shooters zoals Halo en Call of Duty. De satirische, seksistisch getinte opmerkingen en het bijpassende verhaal ('They have come to take our babes!') maken een hoop goed voor de meest fanatieke fans, maar hebben nu een andere lading dan ze veertien jaar geleden hadden. Immers: met games zoals Gears of War zijn gewelddadige rotzakken zoals Duke Nukem een stuk normaler in games geworden.

De vergelijking met hedendaagse games is misschien niet helemaal eerlijk om te maken; de roots van Forever liggen nu eenmaal in 1997. Desondanks ligt de titel voor de volle prijs in gamewinkels, naast geliktere spellen. Triptych Games en Gearbox Software moeten geprezen worden voor het afmaken van 3D Realms’ gebed zonder end, maar voor een zachtere prijs was het acceptabeler geweest. Nu kunnen wij alleen maar aanraden om te wachten tot het spel voor een budgetprijs wordt verkocht, om dan te zien hoe een van de langstlopende sagen in de game-industrie tot een einde is gekomen.

Prijs: â‚¬ 60
Platform: PC, Playstation 3, Xbox 360