Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Funky.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Ja, we weten dat Tropical Freeze eigenlijk geen nieuwe game is. De platformer verscheen in 2014 al voor de Wii U. Die console verkocht amper, waardoor Donkey Kongs recentste avontuur een van de meest ondergewaardeerde games van dat jaar werd. Nintendo geeft de game nu een tweede kans door hem opnieuw uit te brengen voor de Switch. Daarop is de game grotendeels gelijk gebleven, met één significante uitzondering: ditmaal is ook Funky Kong speelbaar.

💡
Deze review verscheen eerder op Insidegamer.

Oertraditioneel

Tropical Freeze is een oertraditioneel platformspel. Je rent van links naar rechts door een level heen, vermijdt obstakels, verslaat vijanden en probeert tussendoor alle verborgen voorwerpen te vinden. Aan het einde van een reeks levels krijg je een baasgevecht, waarna je door mag naar een nieuw gebied met een nieuwe reeks levels.

Hoewel Tropical Freeze met zijn concept geen originaliteitsprijs wint, is de uitvoering prijzenswaardig. De levels bieden een geweldige balans tussen uitdagende springsegmenten en omgevingspuzzels, omhuld door een karakteristieke wereld. De cartooneske 3D-stijl vertaalt zich perfect naar de Switch. Hierdoor voelen levels nooit als simpele missies, maar als een levende wereld waarin je van de ene bizarre opeenvolging aan obstakels naar de ander wordt geschoten vanuit tonkanonnen.

Het doorspelen van een level is relatief simpel, maar de uitdaging zit hem in het vinden van alle letters en puzzelstukjes. Die zitten soms op ingenieuze wijze in levels verstopt, waardoor je een totaal andere kant op wordt geleid dan normaal de bedoeling is. We verklappen de locaties van deze collectibles niet, gezien de halve lol zit in het vinden ervan, maar we kwamen onze favoriete stukjes in de game tegen op onze zoektocht naar die objecten. Heb je eenmaal alle puzzelstukjes en letters, dan ontgrendel je later in de game nog lastigere levels en zelfs een compleet nieuwe wereld.

De moeilijkheidsgraad van gewone levels wordt sowieso geleidelijk omhoog geschroefd naarmate je langer speelt. In het begin voelt Tropical Freeze nog als een charmant, toegankelijk Nintendo-spel, maar na verloop van tijd is de game beter te vergelijken met de oude Mega Man-spelen op de NES en SNES. Het halen van een level wordt steeds meer een uitdaging, waardoor de overwinning steeds beter voelt.

Port

In de dockmodus gebruikt het spel een 1080p-resolutie, terwijl de Wii U maar 720p biedt. We hebben de game nooit op significante framedrops betrapt – al speelden we voornamelijk in de handheldmodus. Het is bizar hoe mooi de game er in die modus uitziet, als je bedenkt dat we een paar jaar geleden nog naar het gepixeleerde scherm van de Nintendo 3DS moesten kijken.

De toevoeging van Funky Kong als speelbaar personage is leuk, maar helaas is hij exclusief voor de makkelijkste speelmodus van de game. Hij kan namelijk oneindig doorrollen om vijanden omver te rammen en heeft meer hartjes. Wil je de moeilijkheidsgraad waar de Wii U-game om bekendstaat, dan kom je het nieuwe personage nooit tegen. Dat is toch een beetje jammer.