De jacht op alle 721 Pokémon is geopend

Gotta catch 'em all.

De jacht op alle 721 Pokémon is geopend

Ik heb alle hoofdgames uit de Pokémon-serie gespeeld, maar in al die jaren heb ik de slogan “gotta catch ‘em all” slechts een keer waargemaakt. In Pokémon Blue had ik ze alle 150, waarna ik nooit meer een poging heb gedaan om de verzameling compleet te maken. Wellicht was ik verbitterd omdat ik Mew nooit kon vangen (deze pokémon zat echt niet onder die truck bij S.S. Anne), maar de uitdaging werd iedere nieuwe generatie ook groter. Een verzameling van 150 heb je zomaar bij elkaar, maar inmiddels staat de teller op 721.

💡
Dit artikel verscheen eerder op Gamer.nl.

Dat leek mij veel te veel werk, totdat ik recentelijk wat sentimenteel de Pokémon-livestreams op Twitch zat te volgen. Pokémon vierde zijn 20e verjaardag, wat voor de streamers een goede reden was om een paar van de games uit de reeks voor een miljoenenpubliek online te spelen en daarna oude films en afleveringen te tonen. Voor ik het wist stond de port van Pokémon Yellow geïnstalleerd op mijn Nintendo 3DS en beloofde ik mijn vriendin iets: ik zal voordat Pokémon Sun en Moon verschijnen de meest recente Pokédex compleet maken.

Ik zal eens per vier weken mijn voortgang hier op Gamer.nl delen. Jullie krijgen te horen over mijn kleine overwinningen in mijn verzameldrift en over de problemen waar ik tegenaan loop. Ik geef meteen toe: dat doe ik deels om mijzelf aan deze opdracht te houden. Het is lastiger om op te geven als een grote groep mensen meeleest. Daarnaast is het vast leuk om getuige te zijn van mijn afdaling in de kloof van waanzin.

De aanpak

Ik heb Pokémon Y en Pokémon Omega Ruby in de kast staan, met daarnaast de alternatieve varianten van mijn vriendin. Hopelijk is dat genoeg om het grootste deel van de verzameling bij elkaar te krijgen. Zo niet, dan heb ik nog Pokémon Heart Gold staan om de tweede generatie pokémon bij elkaar te jagen. Hopelijk is dat niet nodig, want Heart Gold kan alleen met de nieuwste twee spellen communiceren met behulp van Pokémon Black en White, waarvan ik mijn kopieën heb verkocht. Het voelt wat suf om nog eens 30 of 40 euro uit te geven enkel om pokémon te mogen overzetten - al zal ik dit wel doen als het nodig blijkt te zijn.

Alle verzamelde pokémon ga ik opslaan in Pokémon Bank. Dat is een soort van Dropbox voor je virtuele wezentjes, waarvoor je 5 euro per jaar betaalt om je verzameling te bewaren. Dat lijkt op dit moment de handigste aanpak: zowel Pokémon Y als Omega Ruby maken direct gebruik van de Pokémon Bank, zodat ik in korte tijd grote aantallen kan overzetten. Hierdoor ben ik niet afhankelijk van het standaard ruilsysteem, waarbij je Pokémon één voor één overzet en ook steeds een tegenruil moet aanbieden.

In Pokémon Bank heb ik 24 boxen gemaakt, elk met plek voor 30 Pokémon. Deze opslagruimtes hebben vrij simpele namen, zoals 1-30, 31-60, 61-90, etc. Hier ga ik iedere pokémon in bewaren, gesorteerd op hun cijfer in de nationale Pokédex. Het plan is om iedere week één box te vullen. Zo zal ik deze week de pokémon met de cijfers een tot en met dertig vangen en fokken, zodat ik dat deel van de verzameling compleet kan maken. Sommige boxen zitten al vol met pokémon die ik eerder in Omega Ruby en Y heb gevangen, dus in bepaalde weken hoef ik minder hard te werken dan in andere.

Ik zal dus maximaal 120 pokémon per maand vangen. Verloopt alles volgens plan, dan ben ik over 24 weken klaar met mijn volledige verzameling. Daarmee staat mijn eerste deadline op de week van 22 augustus - dat is vermoedelijk nog lang voordat Pokémon Sun en Moon verschijnen. Details over de nieuwe games zijn schaars, maar volgens Nintendo verschijnen ze rond het einde van 2016. Een release in de zomer lijkt dus onwaarschijnlijk.

De regels

Om het een beetje leuk te houden, wil ik een paar simpele basisregels volgen tijdens het verzamelen:

  • Iedere pokémon telt mee. Dit betekent dat ik bijvoorbeeld een Squirtle, Wartortle en Blastoise nodig heb om deze drie als gevangen af te vinken. Dat wijkt af van de Pokémon-games, waarin voorevoluties gemarkeerd blijven staan. Ik zal dus een hoop pokémon moeten fokken om ze op verschillende stadia te laten evolueren.
  • Geen liefdadigheid. Ik kan de games van mijn vriendin gebruiken om versie-exclusieve Pokémon te bemachtigen, maar ik wil ze dan wel zelf fokken zodat zij ze niet kwijtraakt. Mensen die aanbieden om tientallen pokémon te doneren om het mij makkelijker te maken sla ik af. Lief, maar het haalt de uitdaging weg.
  • Niet valsspelen. Hulpmiddelen zoals Action Replays mogen niet worden gebruikt om pokémon automatisch te maken. Eén uitzondering is de Mew-glitch, daarover vertel ik hieronder meer.

Legendarische Pokémon

De legendarische pokémon zijn waarschijnlijk de grootste complicatie tijdens mijn zoektocht. Er zijn namelijk pokémon die je alleen op bepaalde momenten kunt bemachtigen, door mee te doen aan evenementen. Een aantal daarvan heb ik gelukkig al in handen: Celebi wordt op het moment bijvoorbeeld weggegeven via het internet, om het 20-jarige jubileum te vieren. Die heb ik dus alvast binnen. Daarnaast krijgen gebruikers van de Pokémon Bank de legendarische Regice, Registeel en Regirock cadeau.

Helaas heb ik net het moment gemist waarop Mew werd weggegeven. Hoogstwaarschijnlijk duurt het een jaar voordat deze pokémon weer tijdens een evenement wordt aangeboden, wat voor mij helaas te lang duurt. Ik wil immers in augustus al klaar zijn. Gelukkig gaan de 3DS-ports van Pokémon Red, Blue en Yellow met een latere update toegang krijgen tot Pokémon Bank en kan ik dus ook deze titels gebruiken. In deze games is het mogelijk om Mew te vangen met behulp van een zeer specifieke glitch. Daar zal ik in Pokémon Yellow gebruik van maken. Dat is meteen ook de enige manier waarop ik de oude games zal inzetten: op het moment van schrijven werken de games nog niet met Pokémon Bank, wat het een onhandig spel maakt om voor het verzamelen te benutten.

De race begint

Ik begin deze week met het vullen van mijn Pokédex - waarbij ik dus meteen dertig van de eerste generatie pokémon moet gaan vangen. Het is een hoop fokwerk, omdat de originele starters niet zomaar in het wild gevangen kunnen worden, maar gelukkig heb ik er al één van ieder kunnen bemachtigen. Waarschijnlijk krijg ik het pas echt moeilijk over vijf weken - dan moet ik namelijk op jacht naar alle legendarische pokémon uit de eerste games. Maar hoe dat zal verlopen, bespreken we dan weer. Wens me succes.