Cube World

Cube World

De volgende Minecraft?

ūüí°
Deze review verscheen eerder op Bright.

Cube World is een wat vreemde game om te beschrijven. De ontwikkelaar zegt elementen van MinecraftWorld of WarcraftMonster Hunter, Secret of Mana en een hoop andere games te combineren, maar het eindproduct lijkt op geen van deze spellen. Het resultaat is juist een ontzettend open rollenspel, waarin jouw held in het wild wordt geworpen en mag doen wat hij wil. Er zijn vijanden om te doden, grotten om te verkennen, steden te bezoeken en boten om te bevaren, maar geen van deze bezigheden is verplicht. Je opent de wereldkaart, zoekt een bestemming op en gaat op avontuur. De wereld van de game wordt gegenereerd op basis van een cijfer dat je zelf invoert, wat betekent dat geen avontuur hetzelfde zal zijn.

Cube World geeft je geen doel en laat je de wereld verkennen, maar nagenoeg alles in je omgeving is dodelijk. Monsters delen rake klappen uit en zitten in de grotten en kerkers die je tegenkomt, wat betekent dat je jezelf eerst moet voorbereiden op je avontuur. Dat kan door vijanden in het wild te doden en in level te groeien, maar er zijn ook andere manieren. Zo kun je bijvoorbeeld katoen plukken om een shirt te maken, of grotten verkennen in de hoop wat erts voor een nieuw wapen te vinden. Alles in de spelwereld zit op een logische plek in de natuur verborgen en moet ook op simpele wijze worden toegepast. Zo heb je voor genezingsdrankjes onder andere water nodig, dat je krijgt door glazen potten te kopen en deze in een beekje te dompelen.

Je verkenningstocht in Cube World is in het begin lastig, maar naarmate je de spelwereld beter leert kennen, weet je steeds beter wat een leuk idee is en waar je aan toe bent. Het is een grote survivalsimulator, die je na vele uren speeltijd het idee geeft dat je de koning van de wereld bent. Maar dan zijn er altijd diepere grotten om je op de proef te stellen.

Net als Minecraft is Cube World al te koop voordat het spel af is. Voor 15 euro koop je een alfaversie, die gratis bijgewerkt zal worden naarmate de ontwikkeling van het spel vordert. Het verdienmodel doet aan Minecraft denken, maar ook het vroege succes van het spel doet ons aan de bekende indiehit denken. Het internet gonst van de YouTube-video‚Äôs over de game, die allemaal duizenden keren worden bekeken. Dit zijn misschien wel spelers die graag willen spelen, maar nog niet kunnen. De ontwikkelaar gooit vaak de verkoopdeuren dicht, omdat een onbekend persoon rond Amerikaanse primetime de servers bombardeert. Je moet dus net op het juiste moment de offici√ęle site bezoeken om het spel aan te schaffen.

Conclusie

Cube World is een rollenspel met de nadruk op ontdekking en overleving, waardoor het spel als een meer gevechts-geori√ęnteerde Minecraft aanvoelt. Al je speelsessies zijn weer een ander avontuur, dat uniek voor jou als speler is. Hoewel we geen doel voor ogen kregen tijdens het spelen, wisten we met ons gezond verstand altijd wel iets te bedenken dat we wilden doen of bereiken. Een spelsysteem dat na een korte tijd spelen al ontzettend verslavend lijkt te zijn.

Prijs: ‚ā¨15
Platform: pc