BioShock Infinite

De stad Columbia zweeft in de lucht, zodat de bewoners dichter bij God zijn. Religie, daar draait het om bij Bioshock Infinite.

BioShock Infinite

BioShock Infinite heeft nogal wat om waar te maken. De eerste BioShock liet nogal een indruk achter, dankzij een indrukwekkende kijk op een uit elkaar gerukte samenleving en een plottwist waar je U tegen zegt. Infinite ruilt de onderwaterstad om voor het in de lucht zwevende Columbia, maar probeert hetzelfde trucje nog eens over te doen: ook dit keer krijgen we een kleine groep mensen te zien die het op een absurde locatie allemaal nog eens beter probeert te doen. Deze stad geeft echter geen dieper inzicht in normen en waarden, maar draait om religie. De bewoners van Columbia zijn naar de lucht getrokken omdat ze daar dichter bij de hemel kunnen zijn, zodat God ze mooi kan oppikken op de dag des oordeels.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

Je hebt als speler de missie om het gevangen meisje Elizabeth uit de stad te loodsen. Je komt de bewoners tegen tijdens hun dagelijks leven, bezoekt de vieze geheimen van de stad en je speelt zelf ook al snel een grote rol in de dagelijkse bezigheden. Je wordt namelijk om mysterieuze redenen gebrandmerkt als de valse profeet, die de stadsbewoners zal verleiden het kwade pad te kiezen. Hoewel we in BioShocks Rapture ook al zagen hoe een samenleving de foute kant op kan gaan, is Columbia's situatie realistischer. Ditmaal zie je namelijk niet het stukgelopen sociale experiment achteraf, maar zit je middenin een levende stad. Hierdoor voelt de spelomgeving ook meer aan als een wereld, terwijl BioShock toch wel af en toe een reeks gamelevels leek.

Conclusie

Ik moet de mogelijke, vast bestaande twist van BioShock Infinite nog bereiken, maar de wereld die de game tot nu neerzet is zeer indrukwekkend. Een theologie-student zou tientallen papers aan alle in de games getoonde kwesties kunnen wijden.