Animal Crossing New Leaf

Animal Crossing New Leaf

In Animal Crossing ben je de burgemeester van je eigen dorpje.

💡
Deze review verscheen eerder op Bright.

Voor velen is het urenlang jezelf onderdompelen in een gamewereld het absolute hoogtepunt van het medium. De gordijnen dicht, televisie aan, controller in de hand en jezelf tijdenlang niet aan de maatschappij tonen. Animal Crossing: New Leaf voor de Nintendo 3DS zal voor dit soort spelers geen aandacht waard zijn. Animal Crossing start je namelijk een paar keer per week op, zodat je een paar minuten kunt besteden aan het bijhouden van je dorpje.

In Animal Crossing: New Leaf ben je de burgemeester van een klein, rustiek dorpje dat vooral wordt bewoond door jolige, onbezorgde dieren. Hoewel je de hoogste functie in het dorp bekleedt, heb je geen verplichtingen of doelen waar je tijdens het spelen mee bezig bent. Je kunt naar eigen believen de planten in het dorp water geven, insecten en vissen vangen of fossielen opgraven.

In al die activiteiten zit uiteraard een uitdaging verborgen, zoals het vangen van iedere vis die er in de game rondzwemt, maar nooit zal het spel je dit als missie toewijzen. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen hoe je de game speelt.

De klok in Animal Crossing staat gelijk aan de klok in de echte wereld. Dit betekent dat je op sommige dagen voor 22:00 uur wil spelen, omdat de winkel die je wil bezoeken na die tijd dichtgaat. Iedere dag zijn er ook nieuwe evenementen in je dorp, zoals een viswedstrijd of een kunstverkoop. Dit geeft je een reden om even je 3DS aan te zetten, zodat je kunt kijken of misschien nog wat leuks te doen is. Na een paar minuten spelen heb je het wel weer gezien, maar dat is wat Animal Crossing juist zo bijzonder maakt.

Dit is een game die velen jarenlang zullen spelen, door de speeltijd per sessie zo kort mogelijk te houden. Een speelstijl die beloont, want ook in andere seizoenen vang je weer andere vissen en insecten, of vinden er totaal andere evenementen plaats.

Conclusie

De gesynchroniseerde klok is wat Animal Crossing vooral bijzonder maakt. De game voelt aan als een social game zoals FarmVille, waarbij je een paar keer per dag of per week terugkomt, maar dan zonder de venijnige verdienmodellen en juist met leuke, simpele spelstukken waar je daadwerkelijk iets moet doen.

Daar staat tegenover dat de basis van deze nieuwe game gelijk is aan het eerste deel in de serie. New Leaf itereert op eerdere versies met speelmunten verdiend in de echte wereld en de mogelijkheid om huizen van vreemdelingen te bekijken, maar verder heeft het spel geen revolutionaire veranderingen ten opzichte van eerdere delen. Wil je gewoon nog een Animal Crossing, dan zit je goed. Had je op meer gehoopt, dan kom je misschien van een koude kermis thuis.

Prijs: €50
Platform: Nintendo 3DS