Haat het of niet, helft van Nederlandse gamemakers gebruikt AI

Haat het of niet, helft van Nederlandse gamemakers gebruikt AI

Kunstmatige intelligentie is één van de meest omstreden middelen in zowat iedere sector, waaronder ook gaming. Toch zegt de helft van alle gamemakers in Nederland er wel gebruik van te maken, blijkt uit een nieuw gepubliceerd onderzoek.

Deze editie van Gamepraat telt 626 woorden en neemt drie minuten van je tijd in beslag. Vind je dit leuk om te lezen? Stuur de nieuwsbrief door naar een vriend! Dat helpt al ontzettend.

'Videogamebedrijven hebben een AI-probleem', kopte Bloomberg deze week. Spelers verzetten zich actief tegen het gebruik van de technologie. De AI neemt banen af van menselijke spellenbouwers en levert ook nog eens ongeïnspireerd ogend werk af, luidt de kritiek. Uitgevers zoals EA en Take-Two waarschuwen aandeelhouders dat het gebruik van AI kan leiden tot reputatieschade.

Toch claimt de helft van de Nederlandse gamestudio's generatieve kunstmatige intelligentie in te zetten. Dat gebeurt vooral om te helpen bij het programmeren. In de vroege conceptfase bij een nieuwe game worden ook beeld en tekst met AI gegenereerd, waarna bij de uiteindelijke game mensenwerk wordt verricht.

Dat staat in de Dutch Games Monitor, een terugkerend onderzoek dat de staat van de Nederlandse gamesector analyseert. Definitieve cijfers zijn op het moment van schrijven nog niet gedeeld, bij een vroege inzage wordt in het midden gehouden hoe vaak AI terug te zien is in het eindproduct. Wel zegt een ruime meerderheid van de ondervraagden "mogelijkheden [te zien] in het gebruik van AI voor onderdelen die wél in het eindproduct terechtkomen."

Het ging vorig jaar goed met Nederlandse gamemakers

Uit cijfers van de Dutch Games Monitor blijkt dat het verder goed gaat met Nederlandse gameontwikkelaars. Een paar feiten op een rij:

  • De omzet in de Nederlandse gamesector groeide tussen 2021 en 2023 met 10,5 procent, naar 763 miljoen euro.
  • Bijna de helft van de gamestudio's heeft een omzet van minder dan 100.000 euro per jaar. Twintig procent maakt meer dan een miljoen euro omzet.
  • Het aantal bedrijven steeg licht, naar 614. Vooral het aantal kleine bedrijven nam toe.
  • Het aantal werknemers kromp met 269 personen, naar 4.291.
  • Nederland telt nu 41 gameopleidingen.
  • Amsterdam blijft de populairste stad onder gamestudio's, met 1.800 banen. Rotterdam zit in de lift met nu 462 medewerkers.
  • Den Haag en Utrecht krompen qua gamepersoneel.
  • Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bevatten 68 procent van alle gamemakers van Nederland.
  • 73 procent van de Nederlandse gamemakers is man. 23 is vrouw, 4 procent identificeert als non-binair of anders.

De onderzoekers hebben ook sentiment onder gamemakers gepolst. Dat is een minder positief beeld: de groep die denkt dat de Nederlandse industrie het goed doet is onwijs gekrompen, terwijl minder bedrijven durven te beweren dat het met hun persoonlijk goed gaat. Zie hieronder:

Sentiment onder Nederlandse gamestudio's.

Interessant is dat er nu ook expliciet wordt gevraagd of Nederland een goede plek is voor gamebedrijven en of de overheid genoeg voor ze doet. Cijfers die geheid gebruikt gaan worden om bij de overheid te lobbyen voor meer subsidie en andere mogelijkheden.

Verder interessant deze week

  • De stilte voor de storm! Niemand durft denk ik voor Nintendo's voeten te lopen, een week voor de Switch 2 verschijnt.
  • Voor de liefhebber: je kunt de hoed van Vivi uit Final Fantasy IX (en Black Mages uit Final Fantasy I) kopen voor 200 euro.
  • Een crossover-game met Ys en Trails in the Sky. Nicher kun je het niet krijgen - maar ik vind het gaaf en ik schrijf deze nieuwsbrief!

Tot volgende keer!